10. Comportamentul Dogul German


Fiind un detinator al Dogului German, ti-ai ales cainele astfel incat tu si cei dragi tie sa aveti un companion, un protector, un prieten si un membru al familiei cu 4 picioare. Investesti timp, bani si efort, pentru a avea grija de noua achizitie a familiei. Desigur, acest caine se comporta perfect. Ei bine... perfect precum un caine!

Gandeste ca un caine

Cainii nu gandesc precum oamenii si nici oamenii nu gandesc precum cainii, chiar daca incearca sa faca asta. Din pacate, un caine nu este capabil sa se comporte exact cum un om isi doreste, de aceea munca pica pe umerii proprietarului sa adopte un spirit bun pentru cainele sau. Cainii nu pot rationaliza si traiesc numai la momentul prezentului. Numerosi proprietari de caini fac marea greseala de a-si pedepsi cainele pentru ceva ce a facut cu ceva vreme in urma. In mod fundamental, nu poti certa cainele pentru ceva ce a facut in urma cu 20 de secunde. De asemenea, nu il poti surprinde in actiunea de a uita! Este o pierdere de vreme pentru timpul tau si al cainelui- in mintea lui, tu il certi pentru ceea ce face la momentul actual.

Urmatoarele probleme legate de comportament, sunt cele mai des intalnite de catre proprietari. Fiecare caine este unic si fiecare situatie este unica. Nici un autor nu poate pretinde ca poate rezolva problemele Dogului tau German, doar citind un capitol intr-o carte de crestere. Aici noi incercam doar sa evidentiem un „limbaj al cainelui”, pentru ca sansele sa rezolvi problema sa creasca. Rabdarea si intelegerea, sunt virtutii care te vor ajuta mult in parcurgerea drumului alaturi de cainele tau.

Agresiunea

Aceasta este o mare problema care ii preocupa pe proprietarii de Dogi Germani. Agresiunea poate fi o mare problema la caini, mai ales la cei care au un trecut istoric plin de lupte, cum este Dogul German, cu toate ca acesta se considera a fi astazi un caine linistit. Cand agresiunea nu este controlata asa cum trebuie, devine periculoasa. Un caine agresiv, indiferent de marime, poate musca, sau chair ataca o persoana sau un alt caine. Comportamentul agresiv nu trebuie tolerat. Este mai mult decat neadecvat; nu este sigur, mai ales la o rasa mare si puternica, cum este Dogul German.

Este dureros pentru o familie sa-si urmareasca cainele cum devine imprevizibil in comportament, pana la punctul in care le este frica de el. Totusi nu toate comportamentele agresive sunt periculoase, de exemplu maraitul si latratul. Este important sa intelegi de ce cainele se comporta in felul asta. Agresiunea are rolul de a arata cine domina, iar in cazul acesta, nu cainele este cel care domnia, aceea fiind familia ta.

Este important sa nu provoci un caine agresiv, deoarece acest lucru poate provoca un atac. Observa limbajul trupului cainelui tau. Face contact vizual direct si se holbeaza? Incearca sa se faca cat mai mare cu putinta: isi intinde coada, ciuleste urechile si se indreapta? Inaltimea si marimea semnifica autoritatea pentru un caine- sa fie mai mare sau ’’deasupra’’ unui alt caine , inseamna ca este „deasupra” acestuia pe plan social, pozitie foarte bine cunoscuta de catre Dogul German. Aceste semne ale corpului, inseamna ca Dogul tau German crede ca este invinovatit. Un caine agresiv nu poate fi invatat nimic: nu poti stii niciodata cand va „intra in greva” si ce urmeaza sa faca. Nu poti intelege de ce un caine este jucaus si iubitor, iar un minut mai tarziu maraie si latra.

Frica este un motiv comun din cauza careia apare agresiunea cainilor. Nu este mereu usor, insa daca poti izola ceea ce ii provoaca cainelui frica, il poti ajuta pe caine sa treca peste ea. Supravegheaza interactiunile Dogului tau German cu alte persoane si caini, si lauda-l atunci cand face ceea ce trebuie. Daca incepe sa se comporte agresiv intr-o situatie, corecteaza-l si scoate-l din aceea situatie. Nu lasa oamenii sa se apropie de el si sa-l mangaie fara permisiunea ta. Astfel poti sa-l pui pe cinele tau sa stea linistit si sa-l lauzi daca se comporta asa cum trebuie. Trebuie sa te axezi pe laude si pe incercarea de a-l face sa continue atunci cand se comporta asa cum trebuie. Fiind bland si supraveghindu-i interactiunile , ii demonstrezi ca nu trebuie sa fie speriat sau in defensiva.

Cea mai buna solutie, este sa consulti un om specializat in comportamentul cainlor, unul care are experienta cu Dogul German, daca se poate. Impreuna, poate veti putea descoperi motivul agresiunii Dogului tau German si veti putea lucra asupra rezolvarii.

Intr-un cainea agresiv nu poti avea incredere, iar daca nu ai incredere in cainele tau, atunci nu este potrivit sa fie animalul tau de casa. Daca, foarte neobisnuit, ti-ai dat seama ca nu mai poti avea incredere in cainele tau si simti nevoia sa-i cauti o alta casa, explica in detaliu noilor proprietari motivele pentru care renunti la cainele tau. In cel mai rau caz, va trebui sa iei in calcul eutanasierea.

Agresiunea fata de alti caini

In general, motivul pentru care un caine devine agresiv cu alti caini, este faptul ca acesta nu a fost expus la caini atunci cand era mic. In cazul Dogilor Germani, socializarea timpurie cu alti caini este esentiala. Daca ceilalti caini il fac pe Dogul tau German sa fie agitat , el se va transforma intr-un mecanism de auto-aparare. Un caine care nu a fost expus suficient altor caini, tinde sa creada ca este singurul caine de pe planeta. Animalul devine atat de dominant, incat nici macar nu mai da semne ca se simnte amenintat. Astfel, fara marait sau alte semne fizice, el va ataca si musca celalalt caine.

O modaliatate de a corecta acest lucru, este sa il lasi pe Dogul tau German sa se apropie de alti caini, atunci cand il plimbi in lesa. Urmareste-l atent, iar la primul semn de agresiune, corecteaza-l. Cearta-l pentru orice semn de discomfort, iar apoi lauda-l atunci cand îi tolereaza pe ceilalti caini. Continua cu acest lucru pana cand inceteaza cu comportamentul agresiv, invata sa acepte sau sa ignore ceilalti caini. Lauda-l pentru comportamenul corespunzator.

Democratia cainelui

Cainele tau a mostenit mentalitatea de lider. El stie doar sa dea ordine. In mod instinctiv, el vrea sa fie liderul de top, insa tu trebuie sa-l faci sa inteleaga ca tu esti seful. Nu poti trai intr-o democratie cu cainele tau. Tu trebuie sa fii cel care face mereu regulile.

Agresiunea dominanta

O ierarhie sociala este stabilita si in cazul cainilor. Un caine vrea sa-i domine pe cei care se afla sub el si sa-i asculte pe cei care sunt deasupra sa. Cainii stiu ca trebuie sa existe un lider. Daca tu nu esti acel lider, atunci cainele isi va asuma locul pe „tron”! In timpul antrenamentelor, proprietarul trebuie sa-l faca pe caine sa inteleaga ca el este „cainele suprem”, iar el ( cainele) trebuie sa-l asculte. Proprietarul ii poate schimba dorinta de dominare a cainelui, modificandu-i comportamenul si facandu-l ascultator.

Un lucru important in antrenament, este sa-i reamintesti cainelui ca tu esti liderul. Simpla actiune de a-l face pe Dogul tau German sa astepte dupa mancare, il face pe acesta sa inteleaga ca tu esti liderul si ca depinde de tine pentru a manca. Totusi va fi dificil sa nu-i faci pe plac cainelui tau atunci cand se uita la tine cu acei ochisori rugatori. Este un adevarat efort sa-i demonstrezi cainelui ca, locul sau in ierarhie este undeva jos.

Asta nu trebuie sa va sune crud, sau inuman. Daca iti iubesti Dogul German, trebuie sa-l tratezi cu grija si afectiune. Dresare cainelui nu inseamna ca trebuie sa fii crud., ci inseamna modelarea acestuia in ceea ce este acceptabil si invatarea lui de a trai dupa propriile tale reguli.Teoretic, este destul de simplu: surprinde-l atunci cand se comporta asa cum trebuie si rasfata-l. Adauga inca un caine in „ecuatie”, iar totul devine un pic mai dificil, insa benefic.

Daca ai un caine dominant, pedepsirea lui poate avea ca efect opusul la ceea ce iti doresti sa obtii. Daca il faci sa se simta provocat, acesta va actiona agresiv si va deveni fricos. Nu uita ca un caine dominant se considera a fi in varful societatii si va lupta pentru a-si apara locul. Cel mai bun mod de a preveni acest lucru, este sa nu il faci niciodata sa creada ca detine controlul.Daca ai probleme in dresarea Dogului tau German, acesta netinand cont de autoritatea ta, atunci trebuie sa ceri ajutorul unui dresor sau unui specialist in comportament.

Un profesionist va lucra atat cu tine, cat si cu cainele tau, invatandu-te tehnici pe care le poti folosi acasa. Ai grija la dresorii care se axeaza pe metode excesiv de dure; este necesar sa iti certi cainele, insa nu acest lucru trebuie sa fie baza in antrenamentul vostru.

Comportamentul sexual

Cainii au anumite comportamente sexuale care difera de la mascul la femela, lucru care iti poate influenta mult decizia atunci cand iti cumperi un Dog German. Castrarea poate elimina aceste comportamente, insa daca vrei un caine care sa participe la concursuri, trebuie sa tii cont de anumite aspecte din viata Dogului tau German. Femelele sunt de obicei, de 2 ori pe an in calduri, fiecare perioada durand aproximativ 3 saptamani. Acestea sunt singurele situatii in care femelele accepta imperecherea si de obicei nu vor permite acest lucru pana in a doua saptamana a ciclului, acest lucru variind de la catea la catea. In timpul in care sunt in calduri, acestea pot experimenta o sarcina falsa, in care glandele lor mamare se umfla, acestea manifestand un comportament matern asupra jucariilor si altor obiecte.

Proprietarii trebuie de asemenea sa isi dea seama de un alt comportament comun: efectuarea miscarilor specifice unei imperecheri ( „incalecarea”), nu este numai o expresie sexuala, ci si una de dominare. Fiti constanti si perseverneti in descurajarea acestui comportament si veti observa ca sunteti in stare sa „mutati muntii din loc”.

Mestecatul

Modalitatea in care majoritatea cainilor isi petrec timpul, este mestecand ( rozand). Fiecare caine iubeste sa-si infiga caninii intr-un os gustos. Cainii au nevoie sa roada, sa-si „maseze” gingiile si sa-si exerseze falcile. Acesta este un comportament natural, adanc inradacinat in toate chestiunile canine. Rolul dumneavoastra ca si proprietar, nu este sa-l opriti pe caine din ros, ci sa-l redirectionati spre lucruri care pot fi roase si mestecate. Fiti un proprietar informat si cumparati jucarii speciale pentru ros, precum oase tari din silicon, care nu se faramiteaza. Fiti sigur ca obiectele sunt sigure si durabile , de vreme ce siguranta cainelui dumneavoastra este in joc. Din nou, proprietarul este responsabil pentru asigurarea unui mediu sigur pentru caine. Cea mai buna solutie, este prevenirea: consta in a va pune papucii, gentile si alte obiecte „gustoase” , in locuri ferite de gura cainelui. Directionati-va catelusii spre jucariile lor, oricand ii observati degustand picioarele mobilei sau pantalonii dumneavoatra. Faceti un zgomot puternic pentru a-i atrage atentia si indrumatii degraba spre jucariile lui de mestecat, laudandu-l intregul timp.

Unii crescatori recomanda folosirea ardeiului iute, sau altceva picand si usturator, pentru a descuraja cainii sa mestece lucrurile nedorite. Testati aceste produse cu cainele dumneavoastra, inainte de a cumpara cantitati semnificative.

Saritul

Saritul in sus este un mod prietenos in care cainele iti spune „salut!”.Oricat de prietenos ar putea fi salutul, este posibil ca tu si ceilalti vizitatori sa nu apreciati entuziasmul cainelui. Atunci cand sta pe cele 2 picioare din spate, masura Dogului German este mai mare decat a multor oameni si este foarte posibil ca in entuziasmul sau, sa doboare pe cineva jos. Daca vrei sa il dezveti de acest comportament, trebuie sa il elimini total, inca din copilarie.

Alege o comanda precum „Da-te jos” ( evita sa folosesti comenzi precum „Jos”, deoarece vei folosi comanda aceasta atunci cand ii spui cainelui sa stea jos) si foloseste-o atunci cand vrea sa sara pe tine. Fa-l sa stea cu labutele pe pamant si lauda-l cand te asculta. In acest fel ii multumesti intr-un mod afectiv, si ii demonstrezi ca si tu esti la fel de bucuros cand il vezi, precum este si el.

Masculul neinfricat

Masculii, chiar daca sunt sau nu castrati,vor efectua miscarile specifice imperecherii cu aproape orice : o perna, piciorul tau, chiar si piciorul vecinului tau! Cat despre celelalte tipuri de comportament neadecvat, masculul trebuie corectat in timp ce se afla in momentul actiunii. In timp ce un catelus se intalneste cu primele sale indemnuri, proprietarul va simti nevoia sa il lase sa faca ce vrea, lasandu-l sa executa miscarile specifice imperecherii. Cu cat cainele creste, acest lucru va fi rusinos. Masculii par mereu de parca ar vrea sa „salveze rasa”. Astfel, daca curmi acest obicei de la o varsta frageda, dorinta cainelui se va limita, insa nu va disparea complet.

Sapatul

Sapatul, care este vazut de catre oameni drept un comportament distructiv, este de fapt, un comportament natural la caini. Chiar daca cainele tau nu este un „caine de pamant”( de asemena cunoscuti sunb denumirea de terieri, carora li se asociaza cel mai des sapatul), dorinta lor de a sapa este foarte mare.

In salbaticie, cainele ingroapa mancare, isi construieste propriul adapost, etc. El isi foloseste astfel labutele intr-un mod benefic, pentru a supravietui. Daca ii asiguri adapost si mancare, el nu trebuie sa-si foloseasca labutele in astfel de scopuri, deci el isi fa folosi energia economisita pentru a sapa „cratere” in curtea ta.

Poate cainele tau sapa pentru ca este plictisit-este asemanator cu cineva care mananca o punga de chipsuri in fata televizorului- pentru ca sunt acolo si nu are altceva mai bun de facut. Ceea ce trebuie facut, este sa-i asiguri cainelui tau jocurile si exercitiile potrivite pentru a-i tine ocupate labutele si mintea.

Desigur, sapatul este mai usor de controlat daca este oprit cat de repede posibil, insa este deseori greu sa surprinzi un caine in actiune. Daca cainele dumneavoastra este un sapator compulsiv si nu poate fi distras cu alte activitati, puteti stabili o anumita regiune de pe proprietatea dumneavoatra, unde cainelui ii este permis sa sape. Daca il prindeti sapand in afara acelui regiuni, a gradinii, aduceti-l degraba in zona potrivita si laudati-l daca sapa acolo. Stati cu ochii pe el, astfel incat sa-l puteti prinde in actiune- aceasta este singura cale prin care il puteti face sa inteleaga ce este permis si ce nu. Daca il duceti la o groapa care a sapat-o cu o ora inainte si ii spuneti „NU”, atunci el va intelege ca nu va plac gropile, noroiul si florile.Daca il prindeti in timp ce isi adanceste labutele in lalelele tale, atunci este momentul in care va va intelege mesajul.

Latratul

Cainii nu pot vorbi - oh, ce ar spune de-ar putea! Ca inlocuitor, latratul este modul cainelui de a „vorbi”. Poate fi intr-un fel frustrant, deoarece nu este mereu usor sa spui ce vrea un caine sa zica prin latratul sau: este entuziasmat , fericit, speriat sau nervos? Orice ar fi ceea ce doreste un caine sa spuna, el nu ar trebui sa fie pedepsit pentru latrat. Doar atunci cand latratul devine excesiv si cand latratul excesiv devine un obicei, acest comportament trebuie modificat.

Din fericire, precum grozavii caini de paza, dogul german isi foloseste latratul intr-un mod mult mai util decat majoritatea altor caini. Daca un intrus ar veni in casa dumneavoatra in mijlocul noptii, iar Dogul tau German ar latra ca avertisment, nu ai fi multumit? V-ati considera cainele un erou, un gardian minunat si protector al casei. Pe de alta parte, daca un prieten vine in vizita neanuntat, sunand la usa, va fi intampinat de un latrat brusc, lucru care probabil va va enerva. Dar in realitate, nu este acesta exact acelasi comportament? Cainele nu intelege diferenta, insa daca nu vede cine este la usa si este cineva cunoscut, el va latra cu scopul de a arata ca teritoriul lui si al tau este incalcat. Chiar daca prietenul tau nu reprezinta o amenintara, este acelasi lucru pentru un caine. Latratul este modul lui de a te anunta ca este un intrus, fie el prieten sau dusman, pe proprietatea ta. Acest tip de latrat este instinctiv si nu ar trebui descurajat.

Cu cat Dogul tau German creste, tu vei fi capabil sa-l faci sa inteleaga ca latratul sau are un scop.Vei fi capabil sa faci diferenta intre latraturile lui si le vei intelege sensul. De exemplu latratul in care cineva vine la usa, va fi diferit de latratul cainelui atunci cand te vede. Este asemena tonului vocii la oameni, cu exceptia faptului ca Dogul tau German trebuie sa se bazeze in totalitate pe tonul vocii, pentru ca el nu poate folosi cuvinte.

Sunt cateva lucruri care il incurajeaza pe caine sa latre. De exemplu, daca Dogul tau German latra pentru cateva minute si tu ii oferi o recompensa culinara pentru a-l opri, el va crede ca-l rasplatesti pentru ca latra. El va asocia latratul cu rasplata culinara si va continua sa latre, pana cand o va primi.

Furatul mancarii

Cainele tau incearca diferite tehnici pentru a fura mancarea de pe masa?Daca este asa, va trebui sa-ti raspunzi la urmatoarele intrebari: Ii este Dogului tau German cu adevarat foame, sau este infometat in mod „constant”? precum multi caini par sa fie. Accepta faptul ca unii caini sunt mai motivati de mancare, decat altii. Unii caini sunt cu adevarat obsedati de mirosul mancarii si nu se gandesc decat la urmatoarea lor masa. Furatul mancarii este foarte amuzant si aduce recompense mari- mancare foarte buna!

De aceea, sarcina proprietarului este sa fie atent cu locul unde este pusa mancarea in casa si sa o ia de la caine cand il vede ca incearca sa o „fure”. Dar nu uita sa il pedepsesti pe caine in momentul in care l-ai prins furand, nu mai tarziu, deoarece nu va avea nici un efect.

Implorarea

Precum furatul mancarii, implorarea, este ceea ce fac catelusii infometati. Cainii invata repede ca stapanul „tine mancarea buna pentru el”. Sunetul facut in bucatarie: sunetul farfuriilor si paharelor, mirosul mancarii, il vor face pe catelusul tau sa vina la tine si sa „cerseasca”. Aceasta este solutia la acest comportament prost- nu ii da niciodata nimic. Ignorand cainele, in cele din urma vei inlatura acest comportament. Nu uita ca obiceiul se va agrava daca nu dispare, de aceea asigura-te ca nu este nimeni in familie care sa-i dea mancare atunci cand spune „Mai multa, te rog”.

Frica separarii

Dogul tau German va ragni si chelalai pentru a-si arata nemultumirea atunci cand pleci de acasa. Aceasta este o reactie normala, asemanatoare copilului care plange cand mama lui il lasa la scoala in prima lui zi de scoala. Totusi, frica separarii este foarte periculoasa, deoarece poate duce la un comportament distructiv. Desigur, iti place sa petreci timp cu cainele tau, iar el se bucura de iubirea si atentia ta. Totusi, asta nu ar trebui sa devina o relatie in care el sa depinda in totalitate de tine.

Un lucru pe care il poti face pentru a minimaliza frica separarii, este sa iti faci intrarile si iesirile cat mai incet cu putinta. Nu iti lua ramas bun de la caine cu imbratisari si saruturi si nu fa acest lucru nici cand te introci acasa. Acest lucru il va face sa-ti duca dorul mai mult.

Un alt lucru pe care poti sa incerci sa il faci, este sa-i dai cainelui tau un festin culinar inainte sa pleci ; acest lucru il va face sa fie ocupat, uitand astfel ca tu ai plecat si in acelasi timp va asocia plecare ta cu un lucru bun. Ar trebui sa-ti obisnuiesti cainele sa fie lasat acasa singur intre anumite intervale de timp. De sigur, atunci cand te vei indrepta spre usa, cainele tau va incepe sa planga, iar primul lucru pe care vei vrea sa il faci, va fi sa te intorci la el. Nu fa asta! Intr-un final el se va conforma si va fi bine. Anxietatea lui vine din frica de a fi lasat singur in locuri nefamiliare; daca il vei familiariza sa stea singur acasa, el va invata ca totul este in regula. Asta nu inseamna ca trebuie sa-ti lasi cainele singur acasa in mod intentionat, insa cainele trebuie sa stie ca nu poate depinde de tine 24 de ore din zi.

Cand cainele este lasat singur acasa, el ar trebui sa-si petreaca timpul in zona special aranjata pentru el. In aceasta zona unde doarme,ar trebui sa se simta in largul sau si comfortabil.