06. Dresarea Dogului tau German

Sa traiesti alaturi de un caine care nu este dresat, este ca si cand ai avea un pian la care nu stii sa canti- este un obiect frumos la care sa te uiti, dar nu face nimic mai mult decat sa-ti aduca placere. Acum, incearca sa iei lectii de pian si dintr-o data, pianul prinde viata si scoate afara sunete si ritmuri care iti fac inima sa cante si corpul sa se clatine.
Acelasi lucru se intampla si in cazul Dogului tau German. Orice caine reprezinta o mare responsabilitate, iar daca nu este crescut cu intelepciune, isi poate dezvolta un comportament neadecvat care te poate deranja sau chiar cauza divergente in familie.
Pentru a-ti dresa cainele, poate alege sa-l inscrii la un curs de ascultare. Invata-l sa se scomporte bine, o data ce ai descoperit de ce se comporta in felul in care o face. Descopera cum sa comunici cu cainele tau si cum sa recunosti si sa intelegi felul in care el comunica cu tine. Brusc, cainele va avea un alt rol in viata ta- el va fi inteligent, bine educat, interesant si amuzant. El iti demonstreaza zilnic devotamentul fata de tine. Intr-un cuvant, Dogului tau German ii pasa de persoana ta, deoarece tu nu esti doar seful sau, esti si eroul sau!
Culege roadele
Daca incepi cu un caine normal si sanatos, si ii oferi rabdare si cateva lectii practice, vei culege roadele muncii tale pe parcursul intregii vieti a Dogului tau German. Si ce mai viata va fi! Amandoi veti gasi o placere nemarginita in compania celulilalt, relatie pe care a-ti constuit-o impreuna cu respect, dragoste si intelegere.
Aceia care se ocupa cu dresarea cainilor si consilierea proprietarilor in legatura cu comportamentul cainilor, au descoperit cateva lucruri interesante despre proprietatea cainelui. De exemplu, dresarea cainilor cat timp ei sunt pui, va fi un mare succes in obtinerea unui caine adult bine manierat. Dresarea unui caine mai batran, intre 6 luni si 6 ani, poate produce aproape aceleasi rezultate, atata vreme cat proprietarul accepta capacitatea mai inceta de a invata si este dispus sa lucreze cu rabdare cu cainele, pentru ca acesta sa ajunga la potentialul sau maxim. Din pacate, numerosi detinatori de caini adulti nedresati, nu au rabdarea necesara si nu sunt persistenti cu cainiilor sa invete comportamentul adecvat.
Cand dresezi un catelus cu varsta intre 10-16 saptamani (cel mult 20 de saptamani), este ca si cand ai baga un burete uscat intr-un bazin cu apa. Catelusul absoarbe tot ce ii spui tu si va fi constant in cautarea unor lucrui noi de invatat. La aceasta varsta, corpul sau nu produce hormoni, de aceea o asa mare rata a succesului.
Gandeste inainte sa latri
Cainii sunt sensibili la emotiile si starile stapanului lor. Foloseste-ti vocea intelegator atunci cand vorbesti cu cainele tau. Nu ridica niciodata vocea la cainele tau, numai in cazul in care vrei sa-l corectezi. Sa "latri" la cainele tau, poate avea la fel de putin sens ca atunci cand el incearca sa-ti "vorbeasca".
Cand nu are hormoni, acesta este concentrat asupra stapanului sau, si nu asupra altor locuri , animale, oameni etc.Tu esti liderul : cel care ii asigura hrana, apa, adapost si siguranta. Deobicei, el te va urmari din camera in camera, nu te va pierde din priviri atunci cand veti fi afara, si va raspunde asa cum trebuie oamenilor si animalelor cu care va veti intalni. De exemplu, daca saluti un prieten calduros, el va fi bucuros sa salute in acelasi fel persoana respectiva. Daca, totusi, eziti un strain, el va face acelasi lucru.
O data ce catelusul incepe sa produca hormoni, curiozitatea acestuia iasa la suprafata si incepe sa investigheze lumea inconjuratoare. Aceasta este perioada in care observi ca un caine nedresat se indeparteaza de tine si nu iti mai respecta comenzile. Cand acest comportament devine o problema, proprietarul are 2 optiuni: sa se descotoroseasca de caine, sau sa-l dreseze. Este foarte bine sa alegi a doua varianta.
Cu toate ca sunt ore de dresare obisnuite la o distanta rezonabila de casa ta, este indicat ca si tu sa lucrezi cu cainele tau acasa.
Calmeaza-te
Cainii vor face orice ca sa-ti atraga atentia. Daca iti recompensezi cainele atunci cand este atent si calm, vei reusi sa dezvolti un caine bine manierat. Pe de alta parte, daca il vei face sa sara pe tine, pentru ca esti prea entuziasmat, atunci vei avea un caine hiperactiv.
Cateodata, sunt clase disponibile, insa lectiile sunt foarte scumpe. In functie de circumstante, solutia pentru a-ti dresa Dogul German se afla printre paginile acestei carti.
Acest capitol are scopul de a te invata sa-ti dresezi singur Dogul German acasa.Daca procedurile sunt urmate cu intelepciune, vei avea rezultate pozitive.
Nu conteaza daca noua ta grija este un caine adult sau un pui; procedurile folosite in dresarea comportamentului de baza sunt aceleasi. Pana la urma, nici unui caine, fie ca este adult, fie ca este pui, nu-i plac metodele crude sau inumane. Toate creaturile raspund favorabil la metodele blande si incurajatoare.Acum, haide sa incepem!
Evadarea
Poti sa-ti dresezi cainele sa se usureze oriunde vrei tu, insa acest loc trebuie sa fie unul favorabil. Trebuie sa intelegi, de la inceput, ca atunci cand cainele tau va fi suficient de mare pentru a merge in locuri publice, orice depunere trebuie indepartata imediat.Va trebui mereu sa cari cu tine pungi de plastic, sau o lopatica pentru excremente.
Dresarea afara include suprafete precum iarba, noroi sau ciment. Dresarea inauntrul casei, inseamna dresarea cainelui pe niste ziare, lucru care nu practic pentru un caine gigant.
Timpul mesei
Timpul mesei ar trebui sa fie o perioada linistita pentru cainele tau. Sa nu-i pui bolul de mancare si apa intr-un loc foarte circulat din casa.De exemplu, ofera-i propriul colt din bucatarie, unde sa manance fara sa fie deranjat. Nu-i lasa pe copii mici sau pe alti membri ai familiei sa-i deranjeze in timp ce mananca.
Cand te-ai hotarat in legatura cu suprafata pe care Dogul tau German o va folosi, asigura-te ca aceasta sa fie permanenta. Daca iti antrenezi cainele pe iarba, iar doua luni mai tarziu te razgandesti, va fi foarte dificil atat pentru caine , cat si pentru tine.
Apoi, alege comanda pe care o vei folosi. „sa mergem ”si „grabeste-te” sunt cele mai des intalnite exemple de comenzi,folosite de catre proprietarii de caini.
Obisnuieste-te sa-i dai cainelui astefel de comenzi inainte de a iesi afara. In acest fel, atunci cand va deveni adult, va fi mai usor sa intelegi daca el vrea sa iasa afara atunci cand il intrebi.O confirmare vor fi semnele de interes, cum ar fi miscarea cozii, privitul intens sau mersul la usa.
Nevoile catelusului

Catelusul trebuie sa se usureze dupa perioadele de joaca, dupa fiecare masa, cand se trezeste si oricand da semne ca urmeaza a urina sau defeca. Muschii urinali si intestinali ai catelusilor foarte tineri, nu sunt dezvoltati in toatalitate. De aceea, precum bebelusii, puii trebuie sa se usureze foarte des.
Scoate-ti cainele afara des- in fiecare ora pentru cei in varsta de 8 saptamani, de exemplu, si mereu imediat dupa ce au mancat sau dormit. Cu cat este mai batran, cu atat va trebui sa se usureze mai rar. In final, ca si caine adult, va avea nevoie de doar 3-5 plimbari de usurare pe zi.
Onoare si ascultare
Cainii sunt cele mai ororabile animale care exista. Ei caonsidera cealalta specie ( cea umana) ca si ei. Acestia intra in contact cu tine. Tu esti liderul lor. Catelusii percep copilasii, ca fiind de nivelul lor; comportamentul lor in preajma copiilor, este diferit de comportamentul din preajma adultilor.
Locuinta
Sa aduci un catelus acasa si sa il lasi liber prin aceasta, poate si comparat cu un copil pe care il lasi singur intr-o arena de sport si ii spui ca este totul al lui.El nu va putea sa se descurce cu grandoarea locului.
In loc la asta, ofera-i cainelui anumite portiuni in care sa manance, sa se joace si sa doarma.O camera din casa unde familia se aduna deobicei, este cea mai buna alegere. Catelusii sunt animale sociabile si trebuie sa simta ca fac parte din pachet, inca de la inceput. Auzirea vocii tale, privirea ta in timp ce faci anumite lucruri si mirosirea de aproape, sunt toate semne bune ca acesta face parte din pachet acum. De obicei, o camera a familiei, bucataria sau luaare micului dejun intr-un loc invecinat, sunt ideale pentru a asigura siguranta atat cainelui, cat si proprietarului. Pe langa acea cameracatelusul ar trebui sa aiba o camera numai a lui. O nisa, o lada din sarma sau fibra de sticla, sau un colt ingradit, de unde poate vedea activitatile noii sale familii, ar fi potrivite.
Ai initiativa!
Nu-ti cara cainele in brate in locurile in care nu este foarte usor de mers. Foloseste o lesa, sau, mai bine, incurajeaza-l sa te urmeze singur. Daca vei incepe sa-l cari in brate, este posibil sa sfarsesti facand asta zilnic, iar astfel, cainele va avea satisfactie ca te-a dresat el pe tine!
Marimea lazii sau a suprafetei unde va fi amplasata lada, este cheia. Suprafata trebuie sa fie suficient de mare pentru catelus pentru a se intinde pe jos si a sta in picioare astfel incat sa nu se loveasca cu capul de partea de sus a lazii si sa fie divizata in sectiuni mici, astfel incat sa se poata usura la un capat si sa poata dormi la un altul, fara sa intre in contact cu excrementele.
Metoda succesului
1.Spune-i cainelui: "Ora mesei" si ademeneste-l in lada cu un mic ospat (o bucata de branza, sau un biscuite). Lasa-l sa stea in lada pentru 5 minute, cat timp esti si tu in camera. Apoi elibereaza-l si roaga-te. Nu-l elibera niciodata cand se fâțâie. Asteapta pana este linistit, iar apoi lasa-l afara.
2.Repeta primul pas de cateva ori pe zi.
3.A doua zi, pune-l pe catelus in lada ca si in ziua precedenta. Lasa-l sa stea timp de 10 minute. Fa asta de cateva ori.
4.Continua sa cresti timpul cu 5 minute, pana cand catelusul sta in lada timp de 30 de minute cu tine in camera. Du-l mereu la locurile unde are voie sa se usureze, dupa perioadele in care a stat mult in lada.
5. Acum, intoarce-te la pasul 1, si lasa-l pe catelus sa stea singur in lada 5 minute, de data aceasta, fara tine in camera.
6. Din nou, creste timpul cu cate 5 minute, cat timp esti afara. Cand catelusul va sta de buna voie in cusca sa( este posibil chiar sa adoarma) timp de 30 de minute, fara ca tu sa fi in camera, el va fi pregatit sa stea in ea singur timp de cateva ore o data.
Aceasta suprafata trebuie sa contina asternuturi curate si jucarii. Nu pune mancare si apa in lada cainelui cat timp sta in ea, deoarece mancatul si bautul il vor face sa vrea sa se usureze. Cainii, sunt animale curate si nu vor ramane langa zonele unde s-au usurat, decat daca vor fi obligati sa faca asta. In aceste cazuri, ei devin apoi caini murdari si deobicei vor ramane asa pentru restul vietii lor.
Controlul
Prin control, intelegem ajutarea catelusului de a-și forma un stil de viata compatibil cu cel al "pachetului" sau uman(tu!). La fel cum ii ghidam pe copii mici sa invete tipul nostru de viata, trebuie sa le aratam catelusilor cand este timpul de joaca, mancat, dormit exercitii si chiar de distractie.
Catelusul tau ar trebui sa doarma mereu in lada sa. El trebuie de asemenea sa inteleaga ca, in momentele cu activitate umana excesiva, cum ar fi micul dejun, atunci cand toata familia se pregateste pentru ziua care urmeaza, el se poate juca in siguranta in zonele sigure si comfortabile din zona special amenajata pentru el. De fiecare data cand il lasi pe catelus singur, acesta ar trebui sa stie unde trebuie sa stea.
Catelusii mesteca foarte mult. Ei nu pot face diferenta dintre piciorul mesei, cablurile de la televizor, papuci, etc. Mestecatul cablurilor de la televizor, de exemplu, poate fi fatal pentru catelus, deoarece un scurtcircuit poate cauza un incendu in casa.
Daca puiul roade bratul canapelei cat este singur, probabil il vei disciplina cu nervozitate cand te vei intoarce acasa si vei vedea ce a facut. Astfel, el va face asocierea venirii tale acasa cu faptul ca va ruma sa fie pedepsit.
De cate ori pe zi?
Varsta |
Plimbari de usurare |
Acestea sunt, desigur, estimari, care sunt calculate dupa numarul minim de oportunitati pe care cainele ar trebui sa le aiba in fiecare zi.
Momentele de fericire, cum ar fi vizita unor prieteni, petrecerile de familie, etc. Pot fi distractive pentru caine, atata vreme cat el poate vedea totul din locul sau sigur. El nu va fi calcat in picioare , si nu este hranit cu tot felul de mancare care ii va face rau la stomac, simtind totusi si el o parte din distractie. Exemplul anterior este doar unul dintre situatiile in care tinutul puiului in lada este mai sigur decat alte lucruri.
Orarul
Un pui de caine ar trebui sa fie dus in locurile speciale unde se poate usura de fiecare data cand a terminat joaca, a mancat, s-a trezit de dimineata ( la varsta de 5 saptamani, poate insemna si 5 dimineata!).
Catelusul va arata ca este pregatit “de mers” adumlmecand harnic- nu ignora sau interpreta gresit aceste lucruri. Pentru un catelus mai mic de 10 luni de viata, rutina de a-l scoate afara in fiecare ora este necesar. Cu cat catelusul creste, acesta va fi capabil sa astepte perioade mai lungi.
Fa in asa fel incat plimbarile lui de usurare sa fie unele scurte. Nu sta mai mult de 5-6 minute, dupa care intoarce-te acasa. Dupa de l-ai scos afara si a terminat, du-l in casa imediat. Daca nu face nimic, insa are un “accident” cand va intoarceti in casa, ia-l spunandu-i "Nu!Nu!" si du-l inapoi la locul unde poate usura. Asteapta un pic, dupa care intoarce-te in casa din nou. Nu lovi niciodata un catelus daca are un accident nedorit!
O data intors in casa, pune catelusul in lada sa, cat timp tu cureti “accidentul”sau. Dupa care da-i drumul in locul unde este familia, insa fii mult mai atent asupra lui. Probabilitatile sunt urmatoarele: nu ai inteles semnalul sau, sau ai asteptat prea mult pana sa-i oferi posibilitatea de a se usura. Nu-i purta niciodata pica catelusului pentru accidentele acestuia.
Reguli de dresare
Daca vrei sa ai succes atunci cand iti dresezi cainele, sunt 4 reguli pe care trebuie sa le respecti:
1.Dezvolta-ti o intelegere in legatura cu felul in care un caine gandeste
2.Nu-l invinovati pe caine pentru lipsa de comunicare pe care o arata
3.Defineste personalitatea cainelui si actioneaza asa cum se cuvine
4.Ai rabdare si fii consecvent
Fa-l pe catelus sa inteleaga ca, atunci cand merge afara inseamna ca trebuie sa se usureze, nu sa se joace. O data dresat, acesta va fi capabil sa se joace si inauntru si afara si in acelasi timp sa faca diferenta intre timpul de joaca si timpul de usurare.
Ajuta-l sa-si dezvolte ore regulate pentru a trage un pui de somn, pentru a fi singur, pentru a se juca singur, sau doar sa se odihneasca, toate acestea in lada sa. Incurajeaza-l sa se distreze de unul singur cand esti ocupat. Invata-l ca sa te aiba pe tine alaturi este comfortabil, insa principalul tau rol in viata nu este sa-i acorzi lui toata atentia.
De fiecare data cand il pui pe catelus in propriul sau spatiu, foloseste aceeasi comanda, in functie de ceea ce se potriveste mai bine. El va fugi imediat la lada sa, sau in spatiul special cand te va auzi spunand acele lucruri.
Dresarea cu ajutorul lazii ofera siguranta catelului, tie si casei. De asemena ii asigura catelului un sentiment de siguranta si il ajuta pe acesta sa dobandeasca obiceiuri curate si sa fie increzator in el.
Nu uita ca unul dintre incredientele de baza in scoaterea afara a cainelui tau este controlul. Indiferent de stilul tau de viata vor fi mereu momente in care vei avea nevoie de un loc in care cainele tau sa stea, sa fie fericit si in siguranta. Dresarea cu lada este raspunsul pentru prezent si viitor.
Sfat practic!
Nu pune niciodata ziare pe locul unde doarme catelul tau. Puii abia fatati sunt deobicei crescuti pe ziare iar, o data ajuns in casa ta, acesta va asocia ziarele cu locul unde se poate usura. Nu pune ziare pe nici o podea in timp ce acesta sta in casa, deoarece acestea nu vor face altceva decat sa bulverseze catelusul. In final, nu permite consumul de apa dupa mesele de seara.
Ofera-i cateva guri doar – nu-l lasa niciodata pe pui sa soarba apa dupa mese; sorbitul apei nu este bun nici pentru cainii adulti, de asemenea.
In concluzie, cateva elemente cheie sunt tot ceea ce iti trebuie pentru o metoda buna de dresare - consistenta, frecventa, control, lauda si supervizare. Urmand aceste proceduri cu un catelus normal si santatos, tu si catelusul veti trece curand de stadiul de "accidente"si veti fi pregatiti sa treceti la o viata merituoasa impreuna.
Rolul disciplinei, rasplatei si pedepsei
Disciplina si antrenamentul facut in functie de anumite regului, aduce ordine in viata. Fara disciplina intr-un grup al societatii, haosul devine suprem, iar grupul va pieri. Precum oamenii, cainii sunt animale sociabile si au nevoie de disciplina pentru a functiona cum trebuie. Trebuie sa faca rost de mancare, sa se reproduca pentru a perpetua specia si sa-si protejeze casele si cainii mai mici.
Daca nu era disciplina in viata animalelor sociale, acestea ar fi murit in cele din urma de foame sau ar fi fost pradate de animale mai puternice. In cazul cainilor domestici, acestia au nevoie de disciplina in viata lor pentru a intelege cum legatura lor ( tu si ceilalti membrii ai familiei) functioneaza si cum trebuie sa actioneze pentru a supravietui.
O mare societate umana dintr-o suprafata foarte populata, au examinat recent detinatorii de caini in privinta cu satisfactia lor pentru relatiile cu cainii lor. Oamenii care si-au dresat cainii au fost 75% si au fost mult mai incantati de animalele lor de casa decat cei care nu i-au dresat deloc.
Continua sa zambesti
Nu-ti dresa niciodata cainele, pui sau adult, cand esti nervos, sau intr-o stare acra. Cainii sunt foarte sensibili la sentimentele oamenilor, mai ales nervozitate, iar daca acesta sesizeaza ca ca esti nervos sau suparat, el va face o conexiune intre nervozitatea ta si antrenamentl sau si va invata sa-i fie frica de sesiunile de antrenament.
Doctorul Edward Thornodike, un psiholog, a stabilit „Thornodike’s Theory of Learning”(Teoria lui Thornodike de invatare) care afirma ca un comportament care rezulta intr-un eveniment placut tinde sa se repete.Un comportament care rezulta intr-un eveniment neplacut, tinde sa nu se repete. Este teoria pe care sunt bazate metodele de dresare astazi. De exemplu, daca manipulezi un caine sa aiba un anumit comportament si il recompensezi pentru ca o face, este posibil sa o faca din nou pentru ca ii place rezultatul final.
Pedepsele ocazionale sunt necesare. Cea mai buna sursa de a-l pedepsi, vine deobicei dintr-o sursa exterioara. De exemplu, unui copil i se spune sa nu atinga cuptorul, pentru ca s-ar puea arde. El nu asculta si atinge cuptorul. Facand asta, acesta se arde. Din acel moment, acesta apreciaza caldura cuptorului si evita contactul cu acesta. De aceea, un comportament care rezulta intr-un eveniment neplacut, tinde sa nu fie repetat.
Un bun exemplu pentru un caine care invata pe calea mai grea, este cainele care negajeste pisica casei. I se spunde de nenumarate ori sa lase pisica in pace, insa acesta continua sa o necajeasca. Apoi, intr-o zi, cand incepe sa necajeasca pisica, pisica se intoarce si il zgaraie cu ghiara pe fata, lasandu-i o rana dureroasa pe nas. Rezultatul final este ca, cainele inceteaza sa mai necajeasca pisica.
Antrenamentul te face perfect!
- Trebuie sa ai sedinte de dresare cu cainele tau in fiecare zi, in segmente mai scurte- de 3-5 ori pe zi a cate 5 minute este ideal.
- Nu este bine sa ai sesiuni prea lungi de practica. Cainele va deveni cu usurinta plictisit.
- Nu il antrena niciodata cand esti bolnav, ingrijorat, obosit sau o alta stare negativa. Aceasta se va transmite cainelui si s-ar putea sa aiba un efect advers asupra performantei sale.
- Gandeste-te ca este amuzant si incearca sa fii pozitiv! Incheie fiecare sesiune facand exercitii putin mai grele decat in restul acesteia, si asigura-te ca il vei lauda des. Bucura-te de antrenament, si fa-te sigur ca si cainele se va bucura, de asemenea!
Echipament pentru antrenament
Zgarda si lesa
Pentru Dogul German, zgarda si lesa cu care lucrezi la antrenamente, trebuie sa fie una cu care poti lucra usor, comfortabila pentru caine si perfect sigura.
Ospaturile
Asigura-te ca ai o geanta cu mancare foarte atractiva la tine. Ceva nutritiv si usor de mestecat se potriveste de minune. Foloseste mancare moale, o bucata de branza sau o bucata de pui gatit, mai bine decat, un biscuite uscat. Pe cand cainele va fi terminat de mestecat mancarea uscata, acesta va fi uitat de ce a fost rasplatit! Folosirea mancarii pentru a-l rasplati, nu il va determina pe acesta sa inceapa sa ceara mancare de la masa – singurul mod de a-l obisnui asa, este sa ii dai mancare din farfuria ta atunci cand esti la masa. In dresare, rasplatirea cainelui cu mancare, il va ajuta pe acesta sa asocieze laudele si raspla culinara, cu invatarea unor comportamente noi, care ii plac stapanului.
Antrenamentul incepe punandu-i cainelui o intrebare
Pentru a-l invata pe cainele tau ceva, mai intai trebuie sa-i captezi atentia. Pana la urma, acesta nu poate invata nimic daca doar se uita la tine, insa este cu mintea in alt loc.
Pentru a-i captiva atentia, intreaba-l urmatorul lucru: „Scoală”, dupa care apropie-te de el si da-i o rasplata, spunandu-i "Bravo". Asteapa un pic, dupa care repeta rutina, de data acesta avand o bucata de mancare in mana in timp ce te apropii de caine. Nu te duce direct la el, ci opreste-te la cativa pasi in fata lui, si tinand mancarea in asa fel incat sa o vada, intreaba-l: „Scoală?”. Vazand ca te apropii cu o rasplata, acesta va veni, mai mult ca sigur, la tine. Cand va intalniti, da-i rasplata si lauda-l pentru ce a facut.
A treia oara, pune-i intrebarea , avand rasplata in mana ta, si mergi doar o scurta distanta catre el, astfel incat el sa trebuiasca sa parcurga aproape tot drumul pana la tine. Cand ajunge la tine, da-i rasplata si lauda-l din nou.
De aceasta data, cainele intelege ca daca este atent la ceea ce zici, mai ales atunci cand ii pui intrebarea, il vei rasplati cu mancare si activitati frumoase pentru el. In alte cuvinte, acesta va intelege ca „Scoala” inseamna sa faca activitati impreuna cu tine, care duc la laude si atentie pozitiva pentru el.
Aminteste-ti ca acesta nu intelege limbajul verbal, ci recunoaste doar sunetele. Intrebarile tale se transforma intr-o serie de sunete pentru el, iar aceste sunete sunt semnalul de a veni la tine si de a fi atent; daca face asta, el va interactiona cu tine si in plus va primi "ospaturi" si laude.
Bariera limbii
Cainii nu inteleg limbajul nostru, si trebuie sa se bazeze pe tonul vocii mai mult decat pe cuvinte sau sunete. Ei pot fi dresati sa reactioneze la un anumit sunet, la un anumit volum. Daca spui "Nu, Oliver!" intr-o voce blanda si placuta, nu are acelasi inteles ca si cand spui "Nu, Oliver" si ridici tonul.
Nu este indicat sa folosesti numele cainelui atunci cand il mustrezi, ci doar comanda "Nu!". Nu vrei ca acesta sa asocieze numele sau cu o experienta negativa, sau sau cu o mustrare.
Comenzile de baza
Invata-l sezutul
Acum, ca ai parte de atentia cainelui, ataseaza-i lesa tinâd-o in mana stanga, iar in mana dreapta tine o bucata de mancare. Pune manca cu mancare la nasul cainelui, astfel incat acesta sa o poata linge, insa sa nu o ia din mana ta. Spune „Stai!” si incet ridica mana cu mancarea, de la nasul cainelui in sus, astfel incat sa priveasca spre tavan. Indreptandu-si capul pentru a ajunde la mancare, in acelasi timp isi indreapta si genunchii, pentru a-si mentine echilibrul. Indreptandu-si genunchii, va ajunge la o pozitie ideala de sezut. In acel moment, da-i mancarea drept rasplata si lauda-l, spunandu-i cuvinte precum „Bravo!, Bine!”etc. Nu uita sa il lauzi cu entuziasm, deoarece cainii se desfata cu cuvintele de lauda ale proprietarilor lor si se simt foarte mandrii cand reusesc sa indeplineasca o anumita sarcina.
Cum sa dezveti cainele de rasplata cu mancare
Daca ti-ai invatat cainele sa primeasca cate o reasplata culinara de fiecare data cand indeplineste ceva, acesta ar putea incepe decide ca, fara aceasta rasplata nu va sta, nu va veni sau nu va sta in pozitia de sezut. Cea mai buna modalitate de a rezolva aceasta problema, este sa ii spui de 2 ori cainelui comanda, innainte ca acesta sa fie rasplatit. Incet, creste numarul de comenzi date si dupa aceea, variaza cumarul: trei sezuturi si o rasplata pe zi, cinci sezuturi pentru un biscuite ziua urmatoare, etc. In curand, cainele tau va realiza ca nu este un numar fix de comenzi pe care trebuie sa le realizeze pana sa primeasca rasplata si ca ar fi bine sa faca prima data cand ii zici, pentru a fi rasplatit mai repede, nu mai tarziu.
Nu vei folosi mereu mancare pentru a-l face pe caine sa-ti respecte comenzile. Mancarea este folosita numai atunci cand il inveti lucruri noi si o data ce cainele stie ce vrei atunci cand ii dai o anumita comanda, ii vei taia rasplatele culinare, insa vei continua sa il lauzi. Pana la urma, vocea este mereu la tine, avand in vedere ca se va intampla sa nu ai mancare cu tine si sa vrei sa faca ceva anume cainele.
Invata-l sa stea jos
Invatarea cainelui sa stea jos este foarte usoara atunci cand intelegi felul in care percep cainii aceasta pozitie si foarte grea atunci cand nu intelegi. Cainii inteleg comanda de a sta joc, ca pe una de supunere. Invatarea cainelui sa stea jos folosind metoda fortei, cateodata il poate face pe caine sa isi dezvolte o asemenea frica pentru statul jos, incat el poate chiar sa fuga cand zici Jos", sau sa incerce sa muste persoana care ii spune sa stea jos.
Fa-l pe caine sa stea aproape de piciorul tau stang, uitandu-se in aceasi directie in care te uiti si tu.Tine lesa in mana stanga si rasplata culinara in mana dreapta. Acum pune mana usor pe umerii cainelui, in locul unde se intalnesc deasupra sirii spinarii.Nu apasa pe umerii cainelui, ci doar odihneste-ti mana pentru a-l ghida pe caine sa se lase injos, spre piciorul tau.
Acum, pune mana cu mancarea la nasul cainelui, spune "Jos", foarte bland( aproape o soapta), si coboara usor mana cu mancare spre picioarele din fata ale cainelui. Cand mana cu mancarea a ajuns la podea, plimb-o prin fata cainelui. Continua sa vorbesti bland cu cainele, spunandu-i lucruri precum "Vrei mancarea asta?" sau "Poti sa faci asta!". Tonul placut al vocii tale, il va ajuta pe caine sa se calmeze si sa urmareasca mana cu mancare.
Cand genunchii cainelui ating podeaua, lasa mancarea din mana si lauda-l pentru ce a facut. Incearca sa il faci pe caine sa ramana in acea pozitie pentru cateva secunde, dupa care lasa-l sa se ridice din nou.
Scopul acestor lucruri, este de a-l ivata pe caine sa stea jos si sa nu se simta obligat cand face acest lucru.
Risc dublu
Un caine aflat in primejdie niciodata nu se aseaza jos. El sta in picioare alertat, pentru ca instinctul ii spune ca poate trebuie sa fuga, sau sa se lupte pentru supravietuirea sa. De aceea, daca un caine se simte amenintat, sau este speriat, nu va sta jos niciodata. In consecinta, trebuie sa il tii pe caine relaxat si calm, atunci cand invata exercitiile de stat jos.
Invata-l sa stea
Este usor sa il faci pe un caine sa stea in pozitie de sezut sau de stat jos. Din nou, folosim mancare si laude pe timpul procesului de invatare, pentru a-i arata cainelui exact ceea ce vrem sa faca.
Pentru a-l invata statul, incepe prin a-l pune pe caine sa stea in stanga ta, ca inainte, si tine lesa in mana stanga. Tine in mana dreapta o rasplata culinara, punand-o la nasul cainelui. Spune „Stai” si paseste in fata cainelui, astfel incat sa vi se uneasca degetele de la picioare, astfel incat sa poate manca din mancare. Asigura-te ca il faci sa stea cu capul ridicat, pentru a avea o pozitie buna de stat. Numara pana la 5, dupa care intoarce-te, astfel incat acesta sa fie din nou in stanga ta. O data ce te-ai intors la pozitia initiala, lasa-l sa manance mancarea si lauda-l pentru ceea ce a facut.
In 10 zile, poti adauga putina distanta intre tine si caine atunci cand faceti acest antrenament. Foloseste palma de la mana stanga pentru a-l face pe caine sa se opreasca, la fel cum o foloseste un politist pentru a directiona traficul. Tine mancarea in mana dreapta, ca inainte, insa de aceasta data, mancarea nu va atinge nasul cainelui. El va privi mancarea si curand va intelege ca va primi aceea rasplata imediat ce te intorci langa el.
In final, cainele va sta in pozitia de stat perioade nelimitate, pana cand tu il chemi sau te intorci la el. Lauda-l mereu atunci cand sta.
Vino inapoi
Nu il chema niciodata pe caine la tine pentru a-l certa. In acest mod, transformi cel mai usor un "Vino", intr-un "Pleaca imediat!". Cainii gandesc doar in timpul prezent, astfel el va confunda cearta pe care o primeste acum, pentru faptul ca a venit la tine, ci nu pentru comportamentul rau de cateva minute in urma.
Invata-l sa vina la tine
Daca transformi exercitiul de venire, intr-unul amuzant, vei avea un caine care va iubi acest exercitiu. Secretul este sa nu folosesti cuvantul "Vino".
Cateodata, cand proprietarul isi cheama cainele sa vina la el, este deobicei suparat, sau speriat, iar aceste lucruri se simt in tonul vocii sale. Auzand disperarea din vocea stapanului, cainelui ii este frica de ceea ce s-ar intampla daca ar merge si de aceea fuge in directia opusa. Solutia este sa il inveti pe caine un joc, iar atunci cand vrei sa vina la tine, pur si simplu sa jucati jocul. Modalitatea asta nu poate da gres!
Pentru a incepe, pune-i pe cativa membrii ai familiei tale sa ia niste bunatati culinare si sa se aseze in parti diferite ale camerei. Iar apoi, pe rand, chemati-l fiecare pe caine, rasplatindu-l si laudandu-l atunci cand vine la voi. Cand o persoana il cheama pe caine, acesta il invita de fapt sa il gaseasca, lucru pentru care primeste o recompensa.
Cateva ture de jucat jocul "Unde esti?", iar cainele va intelege ca toata lumea joaca jocul si ca il asteapta o rasplata daca ii gaseste. O data ce cainele invata jocul, in momentul in care el va auzi simpla intrebare "Unde esti?", va veni fugind la tine.
Sfat pentru dresarea cainelui
Daca iti plimbi cainele, iar el se opreste dintr-o data si se uita drept in ochii tai, ignora-l. Trage de lesa in directia in care vrei sa mergi.
Comanda de a veni, este cunoscuta drept una dintre cele mai importante lucruri care trebuiesc invatate de un caine, insa sunt mii de dresori care lucreaza cu caini si niciodata nu ii invata cuvantul "Vino". Insa, acesti caini vor face tot posibilul pentru a gasi persoana care ii rosteste numele, iar apoi spune "Unde esti?". De exemplu, o femeie are un caine de 12 ani care a orbit, insa acesta nu greseste niciodata in localizarea stapanei sale in momentul in cand aceasta intreaba "Unde esti?".
Copiilor le place foarte mult sa joace acest joc cu cainii lor. Acestia sunt mai mici si se pot ascunde in locuri mai stramte, cum ar fi sub pat sau sub masa. Cainilor le este mai greu sa gaseasca aceste locuri si astfel trebuie sa se straduiasca mai mult, dar cand gaseste locul, ii place sa sarbatoareasca asta cu o rasplata culinara.
Invata-l sa mearga
Calcatul, consta in mersul cainelui in spatele stapanului fara sa-l impinga. Este nevoie de timp si rabdare din partea proprietarului, pentru a-l invata pe caine ca el ( proprietarul), nu va merge mai departe, decat daca cainele merge calm in spatele lui. Zmucitul din lesa, nu este acceptat. Incepe prin a tine lesa in mana ta stanga, atunci cand cainele sta in spatele piciorului tau stang. Schimba manerul lesei in mana dreapta, insa tine si cu mana stanga lesa, astfel incat sa aduci cainele aproape de tine.
Spune "Mergi", si paseste cu piciorul stang. Tine cainele aproape de tine si fa 3 pasi. Opreste-te si tine-l pe caine aproape de tine, in ceea ce noi numim poziti de mers. Lauda-l verbal, insa nu il atinge. Ezita un moment, dupa care incepe din nou sa spui „Mergi”, facand 3 pasi, dupa care spunandu-i cainelui sa se opreasca si sa stea din nou.
Scopul tau este sa il faci pe caine sa mearga acei 3 pasi, fara sa se smuceasca din lesa. Atunci cand merge calm in spatele tau, fara a se smuci, creste numarul pasilor la 5. Cand merge intr-un mod polititcos in spatele tau, poti mari numarul pasilor la 10. Continua sa lungesti plimbarea, pana cand cainele tau va merge oricat vrei tu calm in spatele tau, fara a se smuci. Cand opresti exercitiul, arata-i acest lucru, mangaindu-l si spunandu-i „OK, bravo”. „OK-ul”este folosit ca un cuvand de relaxare, care inseamna ca exercitiul s-a terminat si ca acesta, (cainele) este liber sa se relaxeze.
Daca ai de-a face cu un caine care insista sa te impinga, pur si simplu” fixeaza-ti franele ”, astfel incat cainele sa inteleaga ca tu nu mergi nicaieri atata vreme cat nu merge in rand cu tine. Va putea dura ceva timp sa stai acolo, incercand sa-l convingi pe caine ca tu esti liderul si cel care va decide directia si viteza cu care veti merge.
Atentie!
De fapt, si cainele te antreneaza pe tine in momentul in care tu il antrenezi pe el. Cainii fac anumite lucruri pentru a captiva atentia. De obieci, repeta tot ceea ce a reusit sa-ti capteze atentia anterior.
De fiecare data cand se uita la tine sau incetineste pentru a pastra o distanta potrivita intre voi doi, lauda-l spunandu-i „Buna distanta! Bravo!” In cele din urma, cainele va incepe sa mearga politicos in spatele tau, fara sa se smuceasca. La inceput, sesiunile de antrenament trebuie sa fie scurte si pozitive;in curand, cainele va incepe sa mearga asa cum trebuie pe distante mai lungi. Adu-ti aminte sa ii dai cainelui si timpul si oportunitatea sa se joace si sa alerge atunci cand ati terminat sesiunea de antrenament.
Dezvatarea de mancare in timpul antrenamentului
Mancarea este folosita pentru a dresa cainele sa aiba comportamente noi. O data ce cainele intelege ce comportament trebuie sa aiba la o anumita comanda, este timpul sa incepi sa renunti la recompensele culinare. La inceput, ofera-i o recompensa culinara dupa fiecare exercitiu. Apoi, ofera-i cate una la doua exercitii. Variaza momentele in care ii oferi recompense culinare si momentele in care doar il lauzi, astfel incat acesta sa nu stie niciodata cand le va primi pe ambele, sau cand va primi doar laudele. Acesta se numeste un sistem de recomensa de proportie variata, si asigura succesul, deoarece este mereu sansa ca proprietarul sa pregateasca un festin pentru ceea ce cainele face, iar cainele stiind asta, nu va inceta niciodata sa incerce sa ajunga la el, astfel el va face ceea ce i se spune.
Testul de stres al studentului
In timpul sesiunilor de antrenament, trebuie sa fii capabil sa recunosti semele de stres ale cainelui tau, precum:
- Ascunderea cozii intre picioare
- Lasarea capului in jos
- Tremuratul
- Staul complet nemiscat sau fuga
- Salivarea
- Evitarea contactului vizual
- Lasarea urechilor pe spate
- Agresiunea cand este retinut
Daca studentul tau cu 4 picioare arata aceste semne, inseamna ca el este nervos sau intimidat. Sesiunea de antrenament trebuie sa fi fost prea lunga, fara prea mult laude. Opreste-te pentru ziua aceasta si continua maine.
Lectii de ascultare
Este foarte bine sa iti inscrii cainele la un curs de ascultare, daca este vreunul prin zona ta.
Daca ai un caine pentru specatcole, atunci aceste ore sunt necesare. Numeroase zone au cluburi pentru caini cara ofera dresara de baza pentru asculatre, precum si lectii pregatitoare pentru competitii.
La concursurile de asculatare, cainii pot castiga titluri la competitii de niveluri variabile. Nivelurile incepatoare includ comportamenul de baza, precum sezutul, statul jos, mersul, etc. Nivelurile mai avansate includ saritul, capacitatea de a deosebi prin miros, semnalul de lucru, etc. Nivele avansate, necesita multa munca si timp din partea proprietarului si a cainelui, iar titlurile care pot fi castigate la acest nivel de competitie, sunt foarte prestigioase.
Alte activitati pentru viata
Indiferent daca un caine este dresat in mediul structurat al unui curs, sau singur cu proprietarul sau acasa, sunt numeroase activitati care aduc amuzament si rasplata atat cainelui cat si proprietarului, o data ce acesta are controlul de baza.
Sa il inveti pe caine sa te ajute in casa sau in gradina, aduce mari satisfactii ambilor, caine si proprietar.In concluzie, cainele ii face stapanului viata un pic mai usoara si isi castiga statutul de un membru valoros al familiei.
Activitatea cu rucsacul este una pe care cainele nu o poate invata decat de la stapanul sau. Exercitiul de a merge si de a se catara este bun atat pentru caine, cat si pentru om, iar modalitatea ca cei doi sa o dezvolte impreuna este de nepretuit. Regula de baza la aceasta activitate, este sa nu il lasi pe caine sa care mai mult de 1/6 din greutatea sa.
Daca esti interesat sa participi cu Dogul tau German la competitii, sunt alte activitati in afara de cursurile de ascultare, in care tu si cainele va puteti implica. Agilitatea, este un mod de sport foarte popular, in care cainele alearga intr-o cursa cu obstacole care include, tuneluri, garduri de sarit si alte exercitii, care testeaza viteza si coordonarea cainelui. Proprietarul alearga in spatele cainelui pe parcursul intregii curse, dandu-i indicatii si ghidandu-l. Chiar daca este competitiv, scopul este sa te distrezi- te distrezi facand, te distrezi privind si este un exercitiu foarte bun.