09. Prezinta-ti Dogul German


Atunci cand iti cumperi un Dog German, asigura-te ca esti clar atunci cand ii cumperi si vei specifica crescatorului daca vrei un simplu companion, sau un caine de competitii. Nici un crescator serios nu iti va vinde un catelus si iti va spune ca are cu siguranta calitatile necesare unui caine de competitii. Daca vrei sa-l expui, ceea ce ai nevoie este un catelus cu „potential pentru spectacole”.

Pentru incepatori, expunerea unui Dog German in ringul specatcolului ar putea parea usoara, dar este nevoie de foarte multa munca si devotament pentru a ajunge in varful clasamentului unui concurs precum prestigiosul concurs de caini Westminster Kennel Club, unde ai nevoie si de putin noroc!

Primul lucru pe care il invata un incepator atunci cand priveste un spectacol, este faptul ca fiecare caine concureaza impotriva celor din rasa sa. O data ce juriul a ales cel mai bun caine din fiecare rasa ( Cel mai bun din rasa), considerand ca spectacolul este jurizat de un sistem format dintr-un grup de oameni, cainii din fiecare grupa vor concura intre ei, pentru „Cel mai bun din concurs”.

Grupurile AKC

In scopul concursului, “Clubul American Kennel” va imparti rasele in 7 categorii: caini de munca, caini sportivi, caini de vanatoare, terieri, jucarii, caini non-sportivi si caini de turma.

Al doile concept pe care trebuie sa-l intelegi, este acela ca, cainii nu concureaza unul impotriva altuia. Juriul jurizeaza fiecare caine in functie de standardele de crestere ale rasei, standarde ridicate de Clubul American Kennel ( AKC). In timp ce standardele actuale se bazeaza pe exemplul unor caini care sunt faimosi si populari, unii crescatori dedicati spun ca specimenul perfect, care este descris in standard, nu a pasit niciodata intr-un ring de spectacol, nu a fost niciodata crescut si spre dezamagirea crescatorilor de pe intreg globul, acel caine nu a existat niciodata. Crescatorii incearca sa ajunga cat mai aproape cu putinta de acest standard, dar teoretic, cainele „perfect” este atat de greu de observat, incat poate fi chiar imposibil. ( Iar daca acel caine „perfect” s-ar fi nascut, atunci crescatorii si juriul nu ar fi acceptat niciodata ca este cu adevarat „perfect”).

Daca doresti sa explorezi lumea concursurilor, cel mai bun mod de a incepe este sa insotesti clubul tau local sau clubul national. Aceste cluburi ofera cocursuri si pentru Dogi Germani, cu probe precum cea de conformatie si ascultare. Chiar daca nu doresti sa concurezi cu Dogul tau German, o specialitate, este un festival al iubitorilor unei anumite rase, unde se strang pentru a-si arata rasa preferata: Dogul German! Cluburile trimit de asemenea scrisori de informare, in legatura cu seminarele si zilele de antrenament care se tin pentru ca oamenii sa invete mai multe despre rasa care ii place. Pentru a localiza cel mai apropiat club de caini, contacteaza Clubul American Kennel, care detine regulile si regulamentul pentru toate aceste evenimente.

In Statele Unite, Clubul American Kennel, ofera trei tipuri de spectacole: un spectacol pentru toate rasele,; un specatcol de specializare;( pentru o singura rasa, de obicei sponsorizata de clubul central); si un spectacol de grup ( pentru toate rasele din grupa)>

Pentru ca un caine sa devina un campion AKC, el trebuie sa acumuleze 15 puncte la spectacole, de la cel putin 3 oameni diferiti din juriu, incluzand 2 „majori”. Un „major ” este definit ca un castigator de 2, 3 , 4 puncte, iar numarul de puncte castigate per castig, este determinat in functie de numarul de caini intrati in concurs.

Cainii masculi si catelele nu concureaza niciodata impreuna. Cainii non – campioni sunt numiti ”caini de clasa”, pentru ca ei concureaza in una din cele 5 clase. Un caine intra intr-o anumita clasa, in functie de varsta si competitiile castigate anterior. Pentru inceput, este clasa catelusilor ( pentru caini care au intre 6-9 luni si caini care au intre 9 – 12 luni); aceasta clasa este urmata de clasa novicilor ( pentru cainii care nu au castigat nici un concurs, in afara de clasa catelusilor si nu au acumulat nici un punct); clasa pentru rase de expus (caini manipulati de crescatorii lor); clasa americana ( pentru caini crescuti in SUA); si clasa deschisa ( pentru toti cainii care nu sunt campioni).

Juriul concursului incepe sa jurizeze clasa catelusilor, mai intai cainii masculi, iar mai apoi catelele, dupa care trece pe la fiecare clasa. Judecatorul decide care sunt primii 4 castigatori din fiecare clasa. In clasa castigatorilor, fiecare castigator din fiecare clasa, concureaza intre ei pentru a se decide „Masculul castigator” si „Femele castigatoare”. Juriul alege de asemenea un „Mascul castigator” si o „Femela castigatoare” de rezerva, in cazul unei descalificari.

Juriul revede „Masculul castigator” si „Femele castigatoare” si ceilalti campioni pentru a selecta „Cel mai bun din fiecare rasa”. „Cei mai buni dintre castigatori ” vor fi alesi dintre „Masculul castigator” si „Femele castigatoare”. Daca vreunul dintre acestia este ales „Cel mai bun din fiecare rasa”, atunci se va numi automat si „Cei mai buni dintre castigatori ”.

La un spectacol de grup, sau la un spectacol al tuturor raselor, „Cei mai buni din fiecare rasa”, concureaza impotriva celora din grupele 1 pana la grupa 5. Juriul compara fiecare din grupa „Celor mai buni din rasa” cu standardele rasei, iar cainele care se apropie cel mai mult de idealul rasei lui, este pus in ‚Grupa 1’. In final, toti castigatorii din cele 7 grupe (grupa de vanatoare, etc), concureaza pentru „Cel mai bun din concurs”.

Pentru a afla despre concursurile de caini din zona ta , te poti abona la revista Clubului American Kennel, la Gazeta Crescatoriei Americane si la Calendarul cu evenimente. Poti de asemenea sa te uiti in ziarul tau local pentru publicitatea concursurilor de caini din zona ta, sau pe internet pe website-ul Clubului American Kennle, www.akc.org.

Daca Dogul tau German are 6 luni, sau este mai in varsta si este inregistrat la AKC, poti sa il inscrii la un spectacol unde sunt oferite lectii. Dogul tau German poate concura, atata vreme cat nu are greseli care il vor descalifica. Doar cainii care nu au fost castrati pot participa la concursuri, deci, daca ai un caine care a suferit de asa ceva, nu poate concura. Motivul este simplu. Concursurile de caini au scopul de a descoperi care concurent din fiecare rasa merita sa fie dresat. Doar cainii care au participat la campionate ar trebui sa fie dresati. Cainii care au fost castrati, pot participa totusi la alte evenimente AKC, cum ar fi concursurile de ascultare si la programul „Cel mai bun cetatean canin”.

Inainte de a pasi propriu-zis in ring, ar fi foarte bine sa stai in public si sa observi procedura de jurizare. Daca este prima data cand esti in ringul unui concurs, nu fi extrem de agitat si nu te pune in prima linie. Este mult mai bine sa stai in spate si sa studiezi cum concurentul din fata ta isi face numarul. Juriul va observa cainele de la o anumita distanta si din diferite unghiuri, apropiindu-se de caine pentru a-i verifica dintii, intreaga structura si musculatura, observand de asemenea cat de mult se apropie cainele de standardele propuse. Cel mai important moment, va fi atunci cand juriul ii va cere concurentului sa-si plimbe cainele prin ring, intr-un anumit mod propus de acestia (un alt avantaj pentru a nu fi primul). In final, juriul va mai arunca o ultima privire asupra cainelui, inainte de a trece la urmatorul concurent.

Daca nu esti in topul primilor 4 in primul tau concurs, nu fi descurajat. Fii rabdator si perseverent si in final te vei afla in randul celor mai buni. Nu uita ca la inceput si castigatorii se aflau in locul tau, insa prin munca, timp si bani consumati, au ajuns sa fie primii. Daca observi ca Dogul tau German nu reuseste sa castige nici un concurs, poate este timpul sa incerci alt sport, sau doar sa il pastrezi ca si animal de companie.

Concursurile de ascultare

Concursurile de ascultare au aparut prima data in 1930 in Statele Unite, atunci cand antrenamentul de ascultare a fost dezvoltat pentru a se demonstra cat de bine pot lucra impreuna cainele si omul. Cea care a initiat cocursurile de ascultare este doamna Helen Whitehouse Walker, care a inventat anumite miscari dupa „Police Army Dog Society of Great Britain”.De atunci, aceste concursuri s-au dezvoltat foarte mult, iar astazi exista peste 2.000 de concursuri tinute in Statele Unite in fiecarea an, cu mai mult de 100 000 de caini care concureaza.

Concursurile de ascultare sunt impartite pe 3 nivele de dificultate. In primul nivel, novice, cainii concureaza pentru titlul de Caine de companie(CD); La nivelul intermediar, cainii concureaza pentru titlul de Cainele de companie excelent(CDX); iar la nivelul avansat, utilitate, cainii concureaza pentru titlul de Caine util(UD). Clasa este subdivizata in 2 categorii: A (pentru incepatori) si B ( pentru avansati). Scorul maxim la fiecare nivel este de 200, iar un caine trebuie sa aiba un scor de 170 sau mai mult,pentru a castiga o „”labuta” fiind nevoie de 3 pentru a castiga titlul. Pentru a primi puncte, cainele trebuie sa castige mai mult de 50% din punctele dintr-un exercitiu.

O data ce cainele a castigat titlul de UD, el poate concura cu alti caini pentru titlul de „Cel mai bun caine util” (UDX), ceea ce inseamna ca acesta, trebuie sa castige „labute” in 10 concursuri. Grand Prix-ul pentru concursurile de ascultare, Concursul natinonal de ascultare AKC, ii da sansa cainelui sa castige cel mai mare premiu : premiul la Concursul national de ascultare (NOC). Doar primii 25 de caini din tara pot participa.

Concursuri de agilitate

Avand originea in Marea Britanie in 1977, concursul de agilitate a fost pentru prima data tinut oficial in Statele Unite in August 1994. AKC, ofera sansa de a participa la aceste concursuri, tuturor cainilor care au mai mult de 12 luni. Concursul de agilitate este proiectat in asa fel incat sa-i ofere cainelui sansa de a demonstra cat de bine poate lucra de unul singur. Proprietarul isi directioneaza cainele intr-o cursa cu obstacole, care include sarituri, tunele, etc. In timp ce strabate aceasta cursa, cainele trebuie sa fie atent atat la stapan, cat si la obstacole. Proprietarul ii da indicatii verbale si ii face anumite semne, pentru a-l ghida in cursa.

Concursul de agilitate este foarte amuzant atat pentru caine, cat si pentru stapanul acestuia.

Concursurile de urmarie

Orice caine este capabil sa urmareasca, folosindu-si nasul pentru a ajunge la tinta. Testele de urmarie sunt competitive, fiind o buna metoda de a testa abilitatea Dogului tau German de a cauta si a salva. Concursurile de urmarire ale AKC, au avut loc prima data in 1937.

In primul nivel de urmarire, proprietarii isi urmaresc cainii pe un camp. Pentru a castiga Titlul Cainelui de urmarie(TD): cainele trebuie sa urmeze o pista a unui om care are un avantaj de 30-120 de minute. Pista are aproximariv 500 de metri si are 5 schimbari de directie. Titlul cainelui excelent de urmarire: cainele trebuie sa urmeze o pista lunga de 1000 de metri, timp de 3-5 ore, cu 7 schimbari de directie.