07. Ingrijirea sanatatii Dogului tau German


Cainii sufera din cauza a numeroase boli pe care le sufera si oamenii. Este posibil ca ei sa aiba aceleasi probleme fiziologice ca si noi. Deoarece astazi, oamenii stiu mai multe despre bolile oamenilor decat ale cainilor, numerosi termeni folositi in acest capitol vor fi familiari, insa nu neaparat ce-i folositi de veterinar. Vom folosi termenul de raza X, in locul familiarului radiografie. Vom folosi de asemenea, termenul familiar de simptoma, cu toate ca, cainii nu prezinta simptome; cainele are semne clinice. Deoarece cainii nu pot sa vorbeasca, noi trebuie sa urmarim semnele clinice…dar, noi vom folsi insa in aceasta carte, termenul de simptome.

Ca o regula generala, medicina este experimentabila. Termenul nu este arbitrar. Medicina este o arta intr-o continua schimbare, deoarece invatam tot mai multe lucruri legate de genetic, ajutor electronic( precum scanerul pentru pisici si MRI-urile) si avantajele zilnice ale laboratoarelor. Exista multe maladii ale cainilor, precum displazia de sold, care nu sunt tratate universal in aceeasi maniera. Unii veterinari opteaza pentru chirurgie mai mult decat altii.

Selectarea unui veterinar calificat

Selectionarea veterinarului nu trebuie facuta doar in functie de personalitatea acestuia, ci dupa experienta si indemanarea acestuia, dar si in functie de distanta de casa ta. Vei vrea sa ai un veterinar care sta aproape de casa ta, deoarece este posibil sa ai unele urgente, sau poate trebuie sa faci vizite mai des pentru anumite tratamente. Vei vrea un veterinar care ofera servicii care includ tatuarea si de asemenea care are o buna reputatie pentru abilitatea si responsabilitatea sa. Nu este nimic mai frustrant decat sa trebuiasca sa astepti o zi ca sa primesti un raspuns din partea veterinarului tau.

Toti veterinarii au licente, iar diplomele lor ar trebui sa fie expuse in camerele de asteptare. Cei mai multi veterinari fac operatii de rutina, cum ar fi castrarea, coaserea unor rani si micsorarea cozii pentru scopul competitiei. Exista, totusi, numerosi veterinari care au studii avansate. Exista veterinari specializati in bolile de inima (veterinar cartiologist), in probleme ale pielii (Veterinar dermatolog), in problemele dintilor si gingiilor (veterinar dentist), in problemele ochilor (veteriar oftalmolog) si raze X ( veterinar radiolog), si de asemenea veterinarii care sunt specializati in oase, muschi sau anumite organe.

Atunci cand problema care il afecteaza pe cainele tau este serioasa, nu este imprudent sa ceri opinia unui alt medic, dar este politicos sa-l anunti si pe veterinarul tau de aceasta decizie. Vei vrea, probabil, sa compari costurile mai multor veterinari. Ingrijirile sofisticate si veterinarii renumiti pot fi foarte scumpi. Daca iti sunt propuse mai multe variante de tratamente, pretul ar putea fi un factor decisiv in alegerea ta.

Medicina preventiva

Este mult mai bine, mai ieftin si mai practic sa practici medicina preventiva, decat sa te lovesti de boli, crize si alte probleme de sanatate. Adevaratii catelusi se trag din parinti care au fost atent selectionati. Mama lor ar trebui sa fie vaccinata si sa nu aiba nici un fel de parazit intestinal sau exterior. Din aceste motive este recomandata o vizita la veterinarul care s-a ocupat de mama catelului. Cateaua poate transmite puilor ei bolile pe care le are, printre care se numara chiar si parazitii si alte infectii. De aceea este bine sa stii cat mai multe cu putinta despre sanatatea catelei.

Orarul vaccinurilor

Majoritatea vaccinurilor sunt efectuate prin injectii si ar trebui sa fie facute doar de catre un veterinar. Atat veterinarul cat si tu, trebuie sa tineti o evidenta a vaccinurilor facute, tipul vaccinului si cantitatea administrata. Unii veterinari prefera sa vaccineze puii la 8 saptamani, insa majoritatea prefera sa faca asta decat dupa 10 luni, din cauza riscului ridicat de a distruge unii anticorpi primiti de la mama. Orarul vaccinului este de obicei bazat pe un ciclu de 15 zile. Trebuie sa asculti sfatul medicului in legatura cu perioada in care trebuie sa fie vaccinat, deoarece aceasta poate diferi in functie de vaccinul utilizat.

Cele mai multe vaccinuri imunizeaza catelul impotriva virusurilor. Vaccinurile normale contin o serie de doze imunitare pentru diferite virusuri precum parainfluenza, parvovirus si hepatita, insa unii veterinari recomanda vaccinarea separata pentru fiecare boala in parte. Exista si alte vaccinuri disponibile atunci cand catelusul este expus la un risc, insa pentru asta, trebuie sa ceri sfatul veterinarilor profesionisti. Majoritatea vaccinurilor necesita un rapel atunci cand catelusul are 1 an si unul la un an dupa aceasta. In unele cazuri, circumstantele ar putea cere o imunitate mai ridicata , sau mai scazuta. Tusea, mai formal cunoscuta sub denumirea de traheo-bronsita, este tratata cu un vaccin care este pulverizat in narile cainelui. Tusea este inclusa pe lista vaccinurilor de rutina, insa aceasta boala nu afecteaza atat de tare precum altele.

Evita suplimentele

Discuta despre pericolul vitaminelor si mineralelor suplimentare cu veterinarul tau. De exemplu, suplimentul de calciu, poate duce la deformari osoase, care pot paraliza Dogul German. Nu initia niciodata un supliment, pana nu discuti cu veterinarul tau.

Intarcarea la 5 luni

Puii ar trebui sa fie intarcati la varsta de 2 luni. Un catelus gata nascut care ramane pentru cel putin 8 luni alaturi de mama si de fratii lui, se adapteaza mai bine cu oamenii si alti caini.

Proprietarii noilor catelusilor trebuie sa aiba catelusii examinati de catre veterinar cu cateva zile inainte de a-i aduce acasa, sau cu 1 sau 2 zile dupa ce i-au adus. Catelusului i se vor examina dintii, conformatia osoasa si verificarile anterioare, de catre veterinar. Catelusii din anumite rase au probleme cu rotulele, probleme cu ochii, palpitatii ale inimii si testicule coborate. Este posibil ca acestia sa aiba si probleme de personalitate, iar veterinarul tau v-a trebui sa-i dreseze. In timpul primei lui vizite, veterinarul va face un orar pentru vaccinurile cainelui tau.

5-12 luni de viata

Daca nu vrei sa-ti inscrii cainele la concursuri, castrarea cainelui in jurul varstei de 6 luni de viata este recomandata si ceruta in contractele de vanzare ale crescatorilor. Discuta asta cu veterinarul tau. Castrarea s-a dovedit a fi foarte benefica atat la masculi, cat si la femele. In afara de a elimina posibilitatea nasterii puilor, aceasta impiedica ( dar nu previne) cancerul la san in cazul catelelor, si cancerul de prostata la masculi.

Veterinarul tau ar trebui sa asigure catelusului o verificare dentara totala la varsta de 6 luni, constatand toti dintii definitivi care au erupt. O igrijire dentara acasa, ar trebui sa fie inceputa la varsta de 6 luni, incluzand perierea saptamanala si asigurarea unor dispozitive benefice pentru dinti ( de exemplu oasele din nilon). Ingrijirea dentara regulata, duce la obtinerea unor dinti sanatosi, a unei respiratii proaspete si la lungire vietii.

Mai batran de 1 an

O data ajuns la vasrta de 1 an, cainele tau care acum a mai crescut, ar trebui sa viziteze veterinarul pentru o examinare. Unii veterinari recomanda la aceste vizite efectuarea testelor de sange, verificarea nivelului tiroidei si o alta evaluare totala a dentatiei. O evaluare facuta in totalitate de catre veterinarul tau, poate asigura informatii critice in legatura cu cainele tau. Testele de sange sunt efecutate deobicei la varsta de 1 an, iar examinarea dentara in jurul aniversarii de 3-4 ani. Pe perioade mai lungi, calitatea ingrijirii preventive a cainelui tau poate salva bani, dinti si vieti.

Probleme de piele la Dogii Germani

Veterinarii sunt consultati de catre proprietarii de caine din cauza problemelor pielii, mai des decat din cauza oricarei alte maladii. Pielea cainelui este la fel de sensibila ca si pielea omului, iar aceasta sufera in cazul ambilor din cauza aproape acelorasi alimente. De exemplu, Dogii Germani sufera deseori din cauza acneei, incepand cu varsta pubertatii, pana in jurul varstei de 3 ani. Din aceste motive, medicina veterinara dermatologica, a devenit o specializare pentru multi veterinari.

Arsuri

Pune portiunea afectata in apa rece; foloseste gheata daca este afectata doar o portiune mica.

Accidente de masina

Muta cainele de pe sosea folosind o patura; cere ajutorul veterinarului

Intepaturi de albina/Muscaturi de insecte

Aplica gheata pentru a reduce umflatura

Soc

Calmeaza cainele; tine-l la caldura; cere imediat ajutorul veterinarului.

Muscaturi de animale

Curata orice zona care sangereaza;aplica presiune pe zona, pana sangerarea inceteaza;mergi la veterinar

Sangerarea nasului

Aplica compresa cu apa rece pe nas; aplica presiune pe orice abraziune vizibila

Muscaturi de paianjeni

Foloseste compresa cu apa rece si o banda presurizanta pentru a opri raspandirea veninului

Insolatia

Afunda cainele intr-o baie cu apa rece, raceste-l folosind apa si aerul rece; mergi la veterinar

Otravirea cu antigel

Indu voma folosind peroxid de hidrogen. Cere IMEDIAT ajutorul veterinarului!

Degerare/ Hipotermie

Incalzeste cainele cu o baie calda, paturi electrice sau sticle cu apa calda.

Carlige de pescuit

Indepartarea este facuta cel mai bine de catre veterinar; carligul trebuie taiat pentru a fi inlaturat.

Sangerarea/b>

Aplica presiune asupra suprafetei’ trateaza rana folosind o fasa de bumbac.

Muscaturi de sarpe

Pune gheata in jurul muscaturii; contacteaza repede veterinarul; identifica sarpele potrivit pentru obtinerea antiveninului.

Zgariere

Curata rana si spal-o in totalitate cu apa curata; aplica un antiseptic.

Nu uita: un caine ranit s-ar putea sa muste mana care il ajuta din cauza fricii si confuziei. Pune-i intotdeauna botnita cainelui pe care vrei sa-l ajuti!

Deoarece numeroase boli ale pielii au simptome asemanatoare, ele necesita indemanarea unui veterinar dermatolog priceput, pentru a le identifica si trata. Magazinele de animale vand produse pentru ingrijirea pielii, insa majoritatea trateaza simptomul, nu boala propriu-zisa.Daca cainele tau sufera de o problema a pielii, cere ajutorul profesionistilor, cat de repede cu putinta. Cat despre toate bolile, cu cat o problema este identificata si tratata mai repede, cu atat este mai posibil ca vindecarea sa fie un succes.

Ingrijirea dentara

O examinare dentara trebuie sa fie facuta atunci cand cainele are intre 6 luni- 1 an de viata, astfel incat, orice dinte care a erupt incorect sa poata fi inlaturat.Este important sa incepi o rutina de periere a dintilor acasa, folosind o perie de dinti sau tifon infasurat pe degetul tau si pasta. Cea mai mare parte din caini cu varste cuprinse intre 3 si 4 ani sau mai in varsta, au probleme cu gingiile din cauza lipsei de atentie.Folosirea unor diferite tipuri de lucruri de rontait, poate fi benefic in controlarea placii dentare.

Probleme ereditare ale pielii

Veterinarii dermatologici cerceteaza in prezent un numar de boli ale pielii, care se cred a fi ereditare. Aceste boli mostenite, se transmit de catre ambii parinti , care par ( in mod fenomenal) normali, dar au o gena transmisibila a bolii, care inseamna ca ei sunt purtatori de boala, insa nu sunt afectati. Aceste boli pun adevarate probleme veterinarilor, pentru ca in unele situatii nu exista metode de a identifica tratamentul. De obicei, bolile secundare, asociate cu problemele de piele, sunt mai debilitante decat boala propriu- zisa, incluzand cancerul si problemele respiratorii.

Problemele ereditare ale pielii pot fi mostenite, putand aminti urmatoarele: acrodermatita, astenie cutanata,adenita sebacee, hematopoieza, deficient de IgA, alopecie cu diluarea culorii si dermatofibroza nodulara.

Alopecia cu diluarea culorii, de exemplu, a fost foarte des intalnita la Dogii Germani albastrii.Toti cainii care au fost diagnosticati cu aceste boli, trebuie sa fie tratati de catre veterinari specialisti.

Muscaturi ale parazitilor

Multi dintre noi suntem alergici la muscaturi de insecte. Mancarimea de la muscatura poate erupe si se poate chiar infecta. Cainii au aceeasi reactie la purici, capuse si acarieni.Cand o insecta se pune pe tine, ai instinctul de a o da o inlatura folosind mana. Din pacate, cand cainele tau este muscat de o capusa, purice sau acarieni, el nu o poate decat sa se scarpine sau sa incerce sa o muste. Daca acesta a fost muscat, pot aparea foarte multe boli. Acesti paraziti au lasat probabil si oua in locul unde a muscat, lucru care duce la probleme serioase in viitor. Mancarimea apare, probabil, din cauza ca acesti paraziti si-au lasat saliva in locul unde a muscat pentru a suge sangele.

Intrebarea despre proteine

Nevoile cainele tau in legatura cu proteinele de care are nevoie, sunt schimbatoare. Nivelul ridicat de activitate, stresul, climatul si alti factori fizici, cer mai multe proteine in dieta cainelui. Verifica asta cu veterinarul tau.

Granulom acral prin lins

Numerosi caini mari, au un sindrom despre care se stie foarte putin:Acral lick granuloma, iar Dogul German se numara printre acesti caini. Manifestarea acestei boli o reprezinta actiunea neobosita a cainelui la zona afectata, aproape mereu la labute sau picioare. Cainele se linge atat de tare, incat inlatura pielea si parul din locul respectiv, provocand o boala urata. Proprietarii care observa muscaturile si lingerea cainilor lor asupra extremitatilor, trebuie sa consulte de urgenta medicul veterinar.

Alergiile la aer

La fel cum oamenii au alergii la polen, la trandafiri, sau orice alt gen de alergie in sezonul polenului, la fel si cainii pot fi alergici. Cand cantitatea de polen din aer este ridicata, cainele va fi afectat, insa nu te astepta ca acesta sa stranute sau sa aiba nasul rosu precum oamenii. Cainii reactioneaza la polen, la fel cum reactioneaza cand au purici: se musca si se zgarie. Cainii, precum oamenii, pot fi testati pentru alergii. Discuta despre testare cu veterinarul tau.

Boli auto-imune

O boala auto- imuna este una in care sistemul imunitar nu mai reactioneaza cum trebuie si nu mai recunoaste anumite parti ale corpului persoanei afectate; sistemul imunitar incepe sa reactioneze ca si cand aceste parti ar fi straine si trebuie sa fie distruse. Un exemplu este „rheumatoid arthiris”-artrita reumatoida, care apare atunci cand corpul nu recunoaste articulatiile, aceasta ducand la dureri foarte mari in zona articulatiilor. Asta nu are nici o legatura cu varsta si poate aparea chiar si in copilarie.

’’Lupus’’ este o boala auto-imuna care afecteaza atat oamenii, cat si cainii. Poate avea forme variate, afectand rinichii, oasele si pielea. Poate fi fatala, de aceea se trateaza cu steroizi, care pot fi chiar ei foarte periculosi. Steroizii nu doar calmeaza alergiile aparute la nivelul tesutului, ci si reduce reactia corpului la substante straine cum ar fi bacteriile.

Problemele picioarelor

Dogul German este una dintre rasele cele mai des afectate de osteodistrofie hipertrofica, care este caracterizata de imperfectiunea zonei taliei, alaturi de umflaturi asupra partii de sus a picioarelor, anorexie, febra, depresie si pierderea greutatii. Aceasta boala apare cel mai des la cainii de varste fragede; in cazul Dogilor Germani, aceasta apare in jurul varstei de 3 luni. Deoarece cauza nu este cunoscuta, osteodistrofia hipertrofica poate fi confundata cu suplimenarea de vitamine sau minerale.

Probleme de la mancare

Alergiile alimentare

Unii caini sunt alergici la mancaruri foarte cunoscute si recomandate de veterinari. Schimband firma de la care cumperi mancare , s-ar putea sa nu elimini problema, daca intalnesti in noul produs elementul la care cainele tau este alergic.

Sa recunosti o alergie alimentara este foarte dificil. Oamenii vomita sau au eruptii cutanate atunci cand au o alergie alimentara. Cainii nici nu vomita( de obicei), nici nu au eruptii cutanate. Ei reactioneaza in acelasi mod in care reactioneaza cand au o alergie la polen; ei se zgarie, se scarpina si se musca, fapt care face ca diagnosticul sa fie cu greu descoperit. In timp ce alergiile la polen si muscaturile parazitilor sunt sezoniere, alergiile alimentare sunt probleme de rutina.

Intoleranta alimentara

Intoleranta alimentara, este incapabilitatea cainelui de a digera anumite produse. De exemplu, catelusii care au mers foarte bine cu laptele mamei, s-ar putea sa nu mearga la fel de bine si cu laptele de la vaca. Rezultatele intolerantei alimentare sunt urmatoarele: gaze trecatoare si dureri de stomac. Acestea sunt singurele semne ale intolerantei alimentare, lucru care face dificila descoperirea diagnosticului.

Detectarea balonarii

Precautiile impotriva balonarii si problemelor gastrice au fost prezentate anterior, insa este bine sa cunoasteti si simptomele acestora, avand in vedere faptul ca Dogul German este una dintre rasele cel mai des afectate de balonare. Este necesar ca Dogul tau German sa primeasca ingrijire veterinara, daca prezinta vreuna dintre urmatoarele simptome:

  • Stomacul cainelui incepe sa se dilate, avand dimensiunea unei mingi de fotbal
  • Cainele tau nu poate inghiti saliva
  • Cainele tau incearca sa vomite, insa nu reuseste
  • Cainele tau este stresat din cauza durerii
  • Cainele tau sufera socuri clinice, ceea ce inseamna ca nu exista suficient sange in circulatia cainelui, dilatarea stomacului impiedicand pomparea sangelui de catre inima. Socul clinic este caracterizat de limba si gingii galbui, deoarece acestea nu primesc suficient sange.

Ai la dispozitie doar cateva minute pentru a-ti duce cainele la chirurgie. Daca observi vreuna dintre aceste simptome la cainele tau, indiferent in ce moment al zilei, du-l imediat la veterinar. Cineva va trebui sa sune si sa anunte ca esti pe drum, pentru ca acestia sa se poate pregati din timp si sa-l puna pe caine pe masa de operatie imediat.

Tratarea problemelor alimentare

Este posibil ca tu insuti sa te descurci cu alergia si intoleranta alimentara. Pune-l pe cainele tau la o dieta pe care nu a avut-o niciodata. In mod normal, daca nu a mancat niciodata aceasta mancare noua, nu are cum sa fie alergic sau intolerant la ea. Incepe cu un singur ingredient care nu se afla momentan in alimentatia cainelui. Ingredientele precum carnea de vita sau carnea de pui sunt comune, de aceea ar fi bine sa incerci carnea de iepure sau de peste, sau poate chiar ceva mai exotic precum fazanul. Tine cainele la aceasta dieta( fara aditivi), timp de 1 luna. Daca simptomele alergiei la mancare dispar, inseamna ca acesta are o alergie alimentara.

Nu te gandi ca un lucru atat de simplu a rezlvat preoblema. Tu inca trebuie sa gasesti o dieta potrivita si ingredientul la care face alergie cainele tau si sa-l elimini din dieta acestuia. Acest lucru este usor de rezolvat, daca adaugi pe rand ingredientele noii diete. Lasa-l pe caine sa ramana la aceasta dieta timp de o luna, dupa care adauga alt ingredient. In final, vei descoperi ingredientul care produce reactii adverse cainelui tau.

O metoda alternativa, este sa cauti atent alimentul la care este alergic cainele din dieta sa. Identifica elementul principal din dieta, si elimina-l, cumparand un produs care nu contine acest ingredient. Continua sa incerci, pana cand simptomele dispar la o luna dupa inceperea dietei.

Parazitii externi

Purecii

Dintre toate problemele la care sunt expusi cainii, purecii sunt cei mai comuni si frustranti. Infectia cu pureci este relativ simplu de vindecat, insa dificil de prevenit. Parazitii care sunt prinsi in interiorul corpului sunt mai greu de inlaturat, insa mai usor de controlat.

Pentru a controla infectia cu paraziti, trebuie sa intelegi ciclul lor de viata. Purecii sunt o problema care apare pe timp de vara, iar in casele care sunt incalzite central, acestia pot fi prezenti pe tot timpul anului. Cea mai eficienta metoda de a controla purecii are 2 stadii: primul il reprezinta uciderea purecilor adulti, iar a doua, este acela de a controla aparitia celor aflati in stadiul de pre-adulti.

Din nefericire, nu exista un singur ingredient care sa poate actiona singur impotriva tuturor stagiilor de viata ale purecilor.

Substante de omorat purecii - otrava

Substantele de inlaturare a purecilor sunt otravitoare. Nu trebuie sa pulverizezi aceste substante pe parti ale corpului cainelui pe care acesta le poate linge, ca de exemplu fata. Substantele de inlaturare a purecilor care se folosesc pe cale interna au mai mult efect impotriva purecilor, insa verifica cu veterinarul daca aceasta terapie poate fi folosita pe cainele tau.

Stagiile ciclului de viata a purecilor

De-al lungul vietii, purecele va trece prin 4 stagii ale vietii: ou, larva, nimfa si adult. Stagiul de adult este cel mai vizibil si iritabil stagiu al ciclului de viata a unuipurece si din aceasta cauza, majoritatea produselor de inlaturare a purecilor se bazeaza pe acest stagiu. Purecii adulti de pe un caine reprezinta 1% din populatia totala si ceilalti 99% sunt intalniti in stagiul de pre-adult: oua, larve si nimfe. Purecii din stagiul de pre-adult, abia sunt vizibili cu ochiul liber.

Ouale sunt depuse pe pielea cainelui, de obicei in cantitate de 20 sau 30, de cateva ori pe zi. Femelele purice trebuie sa aiba o masa in care sa suga sange de la victima, inainte de fiecare sesiune de depunere de oua. Prima data cand vor fi depuse ouale, acestea se vor agata in parul cainelui, deoarece acestea vor fi umede. Numeroase oua vor ajunge in zonele preferate ale cainelui, in care el petrece foarte mult timp, cum ar fi patul sau.

O data ce vor cadea de pe caine, oale se vor cloci si vor ajunge larve. Aceasta dureaza intre 1-10 zile,. Larvele nu sunt in mod particular mobile, astfel se vor putea misca doar cativa milimetri de locul unde vor fi clocite. Totusi, au o tendinta de a se indeparta de lumina si de locuri aglomerate- sub mobila si in spatele usilor, sunt locuri comune in care poti gasi larve de pureci. Larvele de purece se hranesc cu corpuri organice, inclusiv purecii adulti, pana in momentul in care acestea se transforma in pureci adulti.

Dupa aceasta perioada, larva va incepe procesul de transformare in interiorul unei pupe protectoare. Acest process poate dura doar cateva zile, insa purecii adulti vor iesi probabil din larva chiar si dupa cativa ani. Clocirea larvelor poate fi stimulata de anumite lucruri, cum ar fi presiunea fizica- larva sa primeasca caldura de la corpul animalului sau cresterea dioxidului de carbon- lucruri care indica faptul ca o gazda este potrivita pentru purece.

O data ce a iesit din ou, puricele trebuie sa se hraneasca cat mai repede. O data ce purecele adult va gasi o gazda perfecta, acesta nu va pleca de unul singur. El va ramane pe corpul gazdei pentru intraga sa viata, pana cand va fi inlaturat fortat.

Tratarea cainelui si a mediului inconjurator

Tratarea cainilor de pureci trebuie facuta urmand 2 stagii importante. In primul rand, mediul trebuie sa fie tratat; asta include covoarele si mobila, in special asternuturile cainelui si zonele de sub mobila. Mediul ar trebui sa fie tratat cu un pulverizator care sa contina un „regulator de crestere al insectelor” (IGR) si un insecticid care sa ucida purecii adulti. Cele mai multe IGR-uri au efect impotriva oualor si a larvelor; ele efectiv imita hormonii purecilor si impiedica ouale si larvele sa se dezvolte in pureci adulti. In prezent nu exista substante care sa ucida purecii in stagiul de pupa , astfel, insecticidele sunt folosite pentru a ucide purecii adulti, care nu au o gazda. Cele mai multe IGR-uri sunt active pentru mai multe luni, in timp ce insecticidele sunt active pentru cateva zile.

O privire asupra purecilor

Purecii exista de milioane de ani si s-au adaptat la stilul de viata al animalelor. Ei sunt capabili sa treaca printr-un ciclu complet de viata in mai putin de o luna, sau isi pot extinde vietile pana la 2 ani, ramanand in pupa sau in coconi. Ei nu au nevoie de sange sau orice alta mancare,daca au mai mult de 20 de luni.

Atunci cand folosesti spray in camera, este indicat sa aspiri inainte sa aplici substanta. Acest lucru stimuleaza cat mai multi pureci care se afla in stagiul de pupa, sa se transforme in pureci adulti. Aspiratorul trebuie, de asemena, sa fie tratat cu insecticid, pentru a impiedica ouale si larvele care au fost colectate in sacul aspiratorului sa se cloceasca.

Al doilea stagiu de tratare, este aplicarea unui insecticid cainelui, pentru a-l trata de purecii adulti. In mod traditional acesta este sub forma unei zgarde sau spray, dar cele mai recente inovatii includ insecticidele care se pot digera, care otravesc purecii o data ce ajung in sangele cainelui.

In mod alternativ, e

xista picaturi speciale, care atunci cand sunt aplicate pe spatele gatului cainelui, se imprastie pe toata pielea si parul cainelui, inlaturand purecii.

Capusele

Chiar daca nu sunt la fel de comune ca si purecii, capusele sunt intalnite peste tot in lume, in zonele tropicale si temperate. Ele nu musca precum purecii, ci inteapa. Ele isi infig capul (nasul) ascutit in pielea cainelui si sug sangele. Singura lor sursa de mancare si bautura este sangele cainelui.Din cauza acestora, cainii pot lua boala Lyme, care produce febra, paralizie si numeroase alte boli din cauza muscaturii. Ele traiesc acolo unde traiesc si purecii si le place sa se ascunda prin crapaturi.Ele sunt tinute sub control in acelasi mod in care sunt tinuti si purecii. Capusa cainelui american, „Dermacentor variabilis”, este cea mai comuna capusa care se gaseste pe corpul cainilor din numeroase zone geografice, in special acele zone unde climatul este cald si umed. Cele mai multe capuse de caini au durata de viata cuprinsa intre o saptamana si sase luni, in functie de conditiile climatice. Ele nu pot nici sari, nici zbura, insa se pot tari incet, pana la 16 metri pentru a ajunge la un caine care doarme, sau nu este atent.

Acarienii

Precum purecii si capusele, acarienii pot fi de asemenea problematici pentru cainele tau, putand cauza râia. Avand marime microscopica, acarienii sunt inruditi cu capusele si pot sa se stabileasca permanent pe corpul gazdei- in cazul acesta, cainele tau! Termenul de „râie”, se refera la orice infestare cauzata de vreunul dintre acarieni, existand 6 varietati de baza care ii preocupa pe detinatorii de caini.

Acarienii Demodex, cauzeaza o boala numita demodecie ( cateodata numita si raie rosie sau raie foliculara). La cainii normali, un numar mic din acesti acariei traiesc in parul si pielea lor. In alte cazuri, acarienii se inmultesc si cauzeaza raia. Acest tip de raie este transmis de la catea la puii sai si apare de obicei pe botul catelusilor, nefiind transmisibiloa de la un caine afectat la altul sanatos. Cei mai multi caini isi revin dupa aceasta boala fara nici un fel de tratament, cu toate ca sunt anumite terapii care sunt prescrise de veterinari.

Acarianul Cheyletellosis are gura in forma de carlig si este asociat cu „matreata miscatoare”, o boala care afecteaza atat cainii, cat si iepurii. Acest acarian traieste pe pielea animalului si poate fi transferabil in mod direct si indirect, prin contact cu un animal afectat. „Matreata ” este prezenta sub forma unei pieli zoioase, care poate sa fie, sau nu zoioasa. Daca nu este tratata, aceasta boala poate afecta o intraga crescatorie de caini, putand fi transmisa si la oameni. Acarianul Sarcoptes cauzeaza raie intensa cainelui, fiind cunoscuta si sub forma de scabie sau raie sarcoptica. Ciclul de viata al acarianului Sarcoptes dureaza 3 saptamani, putand fi gasit in stratul superior de piele al cainelui ( epiderma) , preferabil in zonele cu putin par. Scabia este contagioasa si poate fi transmisa la oameni.

Nici o picatura de baut

Nu-l lasa niciodata pe cainele tau sa inoate in locurile in care apa este poluata. Chiar si apele care par perfect curate pot avea paraziti, numerosi putand cauza boli serioase, sau chiar fatale pentru canini.Zonele in care se intalnesc cascade sunt de asemenea periculoase.

Acarienii de urechi Otodectes cynotis duc la raie la urechi, care cel mai des afecteaza canalul intern al urechii, cu toate ca si alte zone pot fi afectate. Cainii cu infectie raioasa la nivelul urechilor, de obicei se scarpina foarte des la nivelul acestora, cauzand iritatii, si isi scutura capul. Picaturile maro din afara urechilor confirma diagnosticul. Veterinarul poate prescrie un tratament pentru a inlatura ouale si a curata urechea. Este nevoie un intreg tratament pentru a trata complet boala.

Alti doi acarieni mai putin intalniti la caini sunt Dermanyssus gallinae (raia rosie) si Eutrombicula alfredducesi ( raia Nord-americana). Acest acarian se intalneste la puii de gaina, insa poate fi transmis cu usurinta cainilor care cresc la ferma. Infestarea Chigger afecteaza cainii din America centrala, care traiesc la campie. Ambele tipurile de raie cauzate de aceste boli, sunt tratate de catre veterinar.

Nu combina!

Nu combina niciodata substante impotriva parazitilor, fara a consulta inainte veterinarul. Unele produse devin toxice in momentul in care sunt combinate cu altele, putand avea consecinte fatale.

Parazitii interni

Majoritatea animalelor – pesti, pasari si mamifere, incluzand cainii si oamenii- au viermi si alti paraziti care traiesc in interiorul corpului lor. Precum a spus doctorul Herbert R. Axelrod, patologul specializat in pesti, exista doua tipuri de paraziti: prosti si inteligenti. Parazitii inteligenti traiesc in armonie cu corpul gazdei lor ( simbioza), in timp ce parazitii prosti isi omoara gazda. Cele mai multe infectii cu viermi sunt relativ usor de controlat. Daca nu sunt controlati, ei slabesc corpul cainelui pana cand se poate ajunge la probleme medicale, insa nu omoara gazda, asemenea parazitilor prosti.

Limbricii

Limbricii care afecteaza cainele, sunt cunsocuti stiintific drept Toxocara canis. Ei traiesc in intestinul cainelui, si clocesc continuu oua. S-a estimat ca un caine elimina in medie 6 grame de materii fecale in fiecare zi. Fiecare gram contine in medie 100 000 de oua de limbrici. Nu se cunosc regiuni in care sa cutreiere caini care sa nu aiba limbici. Cel mai mare pericol la limbrici, este acela ca acestia infecteaza si oamenii! Este intelept sa-ti testezi cainele regulat pentru a descoperi daca are limbrici.

La catelusii mai tineri, limbricii cauzeaza diaree, balonare si voma, fiind transmisi de catre catea ( prin sange si lapte). Catelusii afectati nu vot fi la fel de animati ca cei normali. Viermii seamana cu niste spaghetti, masurand 6 centimetri. Cainii adulti pot dobandi limbrici prin mancarea fecalelor contaminate sau prin omorarea rozatoarelor contaminate.

Limbricii pot omori catelusii si pot cauza probleme serioase adultilor, deoarece larva poate ajunge pana la plamani si caile respiratorii, prin sange. Curatenia este cel mai bun mod de a preveni limbricii. Strange mereu fecalele dupa cainele tau si depoziteaza-le in recipiente speciale.

Limbricii

In medie, cainii pot avea zilnic pana la 1 360 000 oua de limbrici. De exemplu, daca lumea ar avea doar 1 milion de caini, atunci in aceasta ar exista 1000 de tone de fecale. Fecalele ar contine in medie in jur de 15 000 000 000 de oua de limbrici.

Mai mult de 31% sin curtile si cutiile cu nisip ale copiilor si Statele Unite contin limbrici. Aruncarea fecalelor cainilor in toaleta nu este un lucru bun, deoarece tratamentele care purifica apa din canale, nu pot distruge ouale de limbrici.

Catelusii infectati incep sa verse ouale de limbrici in jurul vartei de 3 saptamani. Acestia pot fi infectati de laptele mamei lor.

Viermi tropicali

In Statele Unite, proprietarii de caini trebuie sa fie informati de existenta a 4 tipuri de viermi tropicali diferiti, cel mai comun fiind Ancylostoma caniunum , care prefera climatul calduros. Celelalte 3 tipuri sunt Ancylostoma braziliense, Ancylostoma tabaeforme si Uncinaria stenocephala, care sunt o problema pentru cei care traiesc in Nordul Statelor Unite si Canada, deoarece acesti viermi prefera climatul rece. Viermii tropicali sunt periculosi atat pentru oameni, cat si pentru caini si pisici, putand cauza anemii severe, din cauza deficituluide fier. Viermele isi foloseste dintii pentru a ataca intestinele cainelui, schimbandu-si pozitia de 6 ori pe zi. De fiecare data cand viermele isi schimba pozitia, cainele pierde sange si devine anemic. Ancylostoma caniunum, este cea mai comuna forma care poate cauza anemie cainelui.

Simptomele viermilor tropicali includ pierderea greutatii, slabicune generala, palire si anemie, precum si problemele pielii. Din fericire, viermii tropicali pot fi inlaturati cu usurinta din organismul cainelui, cu o serie de medicamente care si-au dovedit eficienta. Discuta asta cu veterinarul tau.

Oamenii trebuie sa fie constienti de faptul ca viermii tropicali pot infecta de asemenea si oamenii, care pot lua larva prin expunere directa cu fecalele infectate. Deoarece acesti viermi nu isi pot indeplini ciclul de viata in organismul uman, acestia afecteaza doar pielea, cauzand iritatii. Aceasta boala este cunoscuta sub denumirea de sindromul larvei cutanata. Pentru a preveni aceasta boala, foloseste manusi pentru a strange „treburile” lasate in urma de cainele tau.

Tenia

Sunt numeroase tipuri de tenie, dintre care majoritatea sunt transmise de pureci. Cel mai cunoscut tip de tenie care afecteaza cainii este Dipylidium caninum. Cainele mananca puricele si astfel incepe ciclul teniei. Oamenii pot fi de asemenea infectati cu tenie – asa ca, nu mancati pureci! Purecii sunt atat de mici, incat cainele tau ti i-ar putea transmite fara ca tu sa observi – in farfuria cu mancare- si astfel, este posibil ca tu sa digerezi purecele care poarta ouale teniei. In timp de tenia nu este o infectie care ameninta viata cainelui ( parazit inteligent), aceasta poate cauza boli serioase la nivelul ficatului la oameni. Aproximativ 50% din oamenii infectati cu Echinococcus multi-locularis, un tip de tenie care cauzeaza hidratarea alveorei, distrugand-o.

Tenia

Oamenii, rozatoarele, vulpile, lupii, cainii domestici, sunt cu totii predispusi la tenie. In afara de oameni, infectia cu tenie nu este una fatala. Indivizii infectati pot avea pana la 1000 de viermi paraziti.

Teniile, precum alte tipuri de viermi, sunt hermafrodite, adica femela si mascul in acelas vierme. Daca cainii mananca rozatoare sau orice altceva infectat cu tenie, ei iau boala. La o luna dupa ce a atacat intestinul cainelui, viermele incepe sa depuna oua. Acesti viermi sunt infectiosi imediat.

Viermele bici

In America de Nord, viermele bici se numara printre cei mai comuni paraziti la caini. Numele stiintific pentru viermii bici, este Trihuris vulpis. Acesti viermi se prind de partea joasa a intestinului, de unde se hranesc. Cainii care sunt afectati, nu pot avea ca si simptome decat balonarea, colici si diaree. Acesti viermi, pot trai totusi pentru luni de zile in interiorul cainelui, incepand stagiul lor de larva in intestinul subtire, petrecand stagiul de adult in intestinul gros si in final, trecand ouale lor infecate prin fecalele cainelui. Singurul mod in care poti descoperi prezenta viermilor bici, este printr-o examinare a fecalelor, cu toate ca aceasta nu este mereu foarte simplu de obtinut. Tratamentul poate fi complicat, din cauza tipului de viata neobisnuit al viermelui, si deseori cainii sunt reinfectati, din cauza posibilelor oua de pe jos. Ouale de vierme bici pot rezista in anumite medii pana la 5 ani, de aceea curatarea dupa cainele tau este esentiala, atat in curte, cat si in sptiile publice, pentru sanatatea cainelui tau si a altor caini.

Trichina

Cu toate ca nu este la fel de des intalnit precum viermii tropicali, limbricii si alti viermi mentionati anterior, trichina preocupa proprietarii de caini din Sud-Estul Statelor Unite si al zonelor de Coasta, unde climatul este cald si umed. Traind in intestinul subtire al cainelui, aceast vierme masoara 2 milimetri si are forma rotunda. Precum in cazul viermelui bici, ciclul de viata al trichinei este foarte complex, iar ouale si larvele sunt transmise prin fecale. Strosyloides este o boala mortala pentru oameni, iar prin intermediul fecalelor se poate transmite cel mai usor. Trichina este cel mai des intalnita la catelusii tineri; diareea si pneumonia sunt simptome ale acesteia. Catelusii bolnavi trebuie izolati si tratati imediat.

Viermii la inima

Viermii la inima sunt subtiri, lungi de 12 centimetri, care traiesc in inima cainelui, iar vasele majore de sange ii inconjoara. Cainii pot avea pana la 200 de viermi. Simptomele ar putea fi pierderea apetitului, pierderea de energie si anemia.

Viermii la inima sunt transmisi de catre tantari. Tantarul suge sangele unui caine infectat, luand larva o data cu sangele. Larva se dezvolta in interiorul tantarului si sunt transmisi la caine atunci cand larva este matură. Ii ia 2-3 saptamani larvei sa se transforme in stagiul in care este infectioasa. Cainii sunt de obicei tratati la varsta de aproximativ 6 saptamani.

Testul de sange nu arata neaparat cat de infectat este cainele tau. Cu toate ca aceasta este o boala serioasa, nu este usor ca un caine sa fie infectat. Discuta despre metodele de prevenire cu veterinarul tau, deoarece acum sunt foarte multe disponibile. Impreuna, va puteti decide asupra unui curs de prevenire pentru cainele tau.

Cum ne tratam cainii pe cale naturala

Medicina holistica inseamna tratarea animalului ca pe un intreg. In mod general, tratamentele holistice nu inabusec simptomele pe care corpul le produce in mod natura, precum majoritatea medicamentelor prescrise de veterinari si medici. Metodele holistice au scopul de a vindeca boala, prin recastigarea armoniei dintre pacient si mediul inconjurator. Unele dintre aceste metode includ folosirea terapiei nutritioniste, plantelor, esentelor de flori, aroma terapiei, acupuncturei, masajului si desigur, cea mai populara, homeopatia.

Homeopatia este o teorie sau sistem, care trateaza bolile cu doze mici de substanta, care, daca sunt administrate in doze mai mari, produc simptomele pe care pacientul deja le are. Chiar daca medicina moderna este orientata spre”scurt si la obiect”, homeopatia se bazeaza pe teoria ca, daca ii dai timp, corpul se reface de unul singur.

Mai putin, este cel mai mult

Urmand acest principiu, puterea unui remediu homeopatic poate fi masurat prin numarul de diluari care l-au format. Cu cat este mai mare numarul de diluari, cu atat va fi mai puternic remediul homeopatic. Potentialul unui remediu care a fost facut prin diluarea unei parti din 100 ( sau 1/100), este 1c sau 1 cH.

In general, dozele cu potential mai mare, sunt mai bune pentru simptomele acute, iar dozele cu potential mai mic, sunt folosite mai des pentru probleme cronice, de lunga durata.

Alegerea unui remediu pentru a ne trata cainii, este cea mai dificila parte din procesul homeopatic. Cosulta-te cu veterinarul tau pentru a descoperi diagnosticul corect al simptomelor cainelui tau. Deseori, aceste simptome necesita ingrijire medicala imediata. Daca veterinarul tau are cunostinte si este bine voitor, atunci ati putea folosi un remediu homeopatic. Nu uita faptul ca cortizonul impiedica functionarea remediului homeopatic. Exista sute de posibilitati si combinatii pentru a vindeca numeroase probleme la caini, de la probleme fizice, cum ar fi varsatul, pureci si alti paraziti, miros urat, respiratie urata, burtica suparata, obezitate, blana uscata sau uleioasa, diareea, probleme ale ochilor si urechilor, pana la probleme legate de comportament, cum ar fi frica de sunete tari, linsul, apetitul scazut, latratul excesiv, si diferite fobii.

Remedii facute din plante

Apis Mellifica - ( facut din venim de albina) poate fi folsit pentru alergii sau sa reduca umflaturile aparute in zonele rinichilor afectati.

Calcarea Fluorica - (facut din flor, care ajuta la intarirea structurii osoase) poate fi folosit in tratarea problemelor plamanilor>

Diesel Smoke - Poate fi folosit pentru a controla raspandirea bolilor

Natrum Muriaticum – ( facut din sare normala si clorura de sodiu) este folositor in tratarea cainilor slabi si insetati

Urtica Urens – ( facut din comuna urzica), este folosita pentru a trata dureroasele eruptii cutanate

Cancerul - numarul 1 in randul bolilor mortale la caini

In fiecare perioada este un cuvant asociat cu o boala sau o ciuma care a cauzat moartea multor oameni. In secolul 21, acest cuvant ar fi cuvantul „cancer”. Cum in cazul oamenilor cancerul produce moartea a numerosi dintre acestia, s-a demonstrat ca si in cazul cainilor, cancerul este responsabil pentru moartea a jumatate dintre cainii care mor din cauza unei boli, si a jumatate dintre cainii care mor dupa varsta de 10 ani.

Descrisa drept o boala genetica, cancerul devine un risc tot mai mare, o data ce cainele inainteaza in varsta. Veterinarii si proprietarii de caini devin tot mai ingrijorati de numarul mare al cazurilor de cancer la caini. Statisticile arata ca 1 din 5 caini sufera de cancer, cel mai des intalnit fiind cancerul de piele. Numeroase tipuri de cancer, printre care si cancerul de prostata, la ovare si la san, pot fi evitate prin castrarea cainilor in jurul varstei de 6 luni. Detectarea timpurie a bolii, poate salva sau lungi viata unui caine, de aceea este vital ca proprietarii cainilor sa consulte imediat veterinarul, daca apar semne anormale. De asemenea, s-a dovedit ca, anumite diete pot reduce riscul aparitiei cancerului. Mancaruri bazate pe peste, decat pe vita, datorita prezentei acizilor grasi Omega-3, sunt recomadate. Alti aminoacizi, precum glutamina, sunt foarte benefici pentru caini, , mai ales pentru acele rase care arata o expunere mai mare la cancer.

Tratamentele pentru cancer, promit speranta pentru generatiile viitoare. Deoarece cancerul este genetic, crescatorii nu ar trebuia sa creasca un caine ai carui parinti , bunici sau orice alta ruda, a avut cancer. Este dificil sa excluzi un caine care are cancer, dintr-un program de crestere, deoarece boala nu se manifesta decat atunci cand cainele devine batran.

Recunoaste semnele cancerului

Deoarece detectarea devreme a cancerului poate salva cainele, este essential ca proprietarii sa stie sa recunoasca semnele acestei boli.

  • Abdomen umflat sau umflaturi care continua sa creasca
  • Sangerarea din orice cavitate
  • Rigiditatea sau schiopatarea permanenta
  • Dificultati in respiratie
  • Pierderea greutatii
  • Respiratie si miros urat
  • Probleme in mancare si inghitire
  • Dificultati in urinare si defecare
  • Indispozitie si oboseala generala