03. Standarde de crestere pentru Dogul German

Semnificatia standardului de crestere:
Standardul de crestere reprezinta o incercare de a descrie felul in care ar trebui sa arate specimenul "ideal" al unei anumite rase. Chiar daca un astfel de caine nu va exista niciodata, standardul de crestere este o foarte buna linie de ghidare atat pentru crescatori, pentru judecatorii din concursuri, cat si pentru alti admiratori ai Dogului German. Ii ajuta sa inteleaga ce fel de calitati ar trebui sa caute atunci cand cumpara sau judeca un caine.
Referindu-ne la standardul de crestere intr-un mod regulat, ne ajuta sa tinem in viata caracteristiceile rasei. Fara acesta, rasa s-ar schimba in cele din urma. Din nefericire, ca majoritatea lucrurilor, standardul de crestere nu este perfect si poate varia de la tara la tara. Este deschis spre a fi interpretat in diferituri moduri, acesta putand fi cu usurinta inteles gresit de catre incepatori. Cu toate acestea, standardul de crestere este foarte important si trebuie sa fie considerat drept biblia crescatorului si a judecatorului.
Standardul de crestere al Clubului American Kennel:
Aparenta generala:
Dogul German combina in statura lui regala demnitatea, puterea , eleganta, cu dimensiunea mare si corpul musculos, bine format si puternic. Este una dintre rasele gigant cu care se lucreaza, dar este unic in conformatie, deoarece este atat de bine balansat incat niciodata nu pare lipsit de tact atunci cand merge.
Un Dog German trebuie sa fie spirituos, curajos, niciodata timid ; mereu prietenos si de incredere. Aceasta combinatie fizica si psihica este o caracteristica ce ofera Dogului German majestuozitatea intalnita la nici o alta rasa. S-a observat ca in cazul acestei rase exista o impresie de mare masculinitatea in cazul cainilor , asemenea existentei unei impresii de feminitate in cazul catelelor.
Marime, proportie, substanta
Masculul trebuie sa aiba o aparenta mai masiva decat cateaua, avand corpul mai mare si oasele mai grele. In proportia dintre lungime si inaltime, Dogul German ar trebui sa fie patrat. In cazul catelelor, un corp mai lung este permis, asigurandu-ne insa ca acesta este proportionat cu inaltimea. Masculul nu ar trebui sa aiba mai putin de 76,2cm la umeri, dar este de preferat sa aiba 81,3 cm sau mai mult, asigurandu-ne insa ca este bine proportionat. Femelele nu ar trebui sa aiba mai putin de 71,1 cm la umeri, dar este de asemenea preferabil sa aiba 76,2 cm sau mai mult, asigurandu-ne insa ca este proportionata cu inaltimea. Dogii Germani sub inaltimea minima trebuie sa fie descalificati.
Planul crescatorului
Daca iei in calcul cresterea catelei tale, atunci este foarte important sa fii familiarizat cu standardele de crestere. Crescatorii cunoscuti, cresc cainii cu intentia de a produce caini care sunt cat de cat apropiati standardului de crestere si care sa contribuie la avansarea rasei. Studiaza standardele atat pentru aparenta fizica, cat si pentru temperament, si fi sigur de faptul ca atat cateaua cat si masculul sunt pe masura asteptarilor.

Capul ar trebui sa fie dreptunghiular, lung, distinctibil, expresiv, fin cioplit, mai ales in josul ochilor. Vazut din afara, fruntea cainelui trebuie sa para ascutita, evidentiata de podul nasului ( o puternica pronuntare a terminatiei). Planul craniului si planul botului trebuie sa fie drepte si paralele unul cu altul. Planul craniului de dedesubtul ochiului trebuie sa se incline fara nici o proeminenta osoasa intr-o linie fina spre o falca patratoasa cu bot adanc( buzele falfaite nu sunt de dorit). Masculinitatea masculului este foarte pronuntata in structura capului. Capul catelei are o forma mai delicata. Vazut de sus, craniul ar trebui sa aiba parti paralele si podul nasului ar trebui sa fie cat mai larg cu putinta. Muschii obrazului nu ar trebui sa fie proeminenti. Lungimea de la varful nasului spre mijlocul terminatiei ar trebui sa fie egala cu lungimea de la mijlocul terminatiei pana la dosul occiputului putin dezvoltat . Capul ar trebui sa fie unghiular din toate partile, avand planuri netede cu dimensiunea proportinala cu masura corpului Dogului German. Mustatile pot fi taiate sau lasate naturale.
Ochii ar trebui sa fie de marime medie, pozitionati adanc, cu o expresie vie de inteligenta. Pleoapele sunt in forma de migdala si relativ inguste, cu sprancene bine dezvoltate. Ochii in forma de maceasa sau mongolieni sunt defecte serioase. In cazul cainilor arlechin, ochii trebuie sa fie inchisi la culoare ; ochii de culoare deschisa, de diferite culori sau care privesc in afara, sunt permisi, dar nu sunt de dorit.
Urechile ar trebui sa fie pozitionate in sus, de marime medie si moderate in grosime, indoite, ajungand aproape de obraji. Linia de sus a urechii indoite trebuie sa fie la acelasi nivel cu craniul. Daca sunt taiate, lungimea urechilor este in functie de marimea capului, acestea stand uniform drepte.
Nasul ar trebui sa fie negru, exceptie facand Dogul German albastru, unde nasul este negru spre albastru inchis. Un nas negru patat este permis doar in cazul Dogului German arlechin ; un nas de culoare roz nu este de dorit. Un nas despicat reprezinta descalificarea.
Dintii ar trebui sa fie puternici, bine dezvoltati si curati. Incisivii din falca inferioara ating usor partea de jos a suprafetei incisivilor din partea superioara (muscatura forfecata). Mucatura stramba este o gresala mare. Chiar si muscaturile, incisivii ingramaditi sau aliniati gresit reprezinta greseli.

Gatul si corpul
Gatul ar trebui sa fie ferm, pozitionat drept, curbat corect, lung si musculos. De la ceafa, acesta ar trebui sa se largeasca si sa coboare usor spre coama. Linia gatului ar trebui sa fie curata. Coama ar trebui sa coboare usor spre un spate larg. Pieptul ar trebui sa fie larg, adanc si foarte musculos. Acesta trebuie sa fie dezvoltat, fara un stern pronuntat. Pieptul se extinde pana la genunchi prin coaste arcuite. Linia corpului trebuie sa fie musculoasa si bine definita.
Crupul trebuie sa fie larg si inclinat. Coada trebuie sa fie pozitionata la inaltime si continua trupului, dar nu la acelasi nivel cu spatele, o continuare a sirii spinarii. Coada trebuie sa fie groasa la baza, ingustandu-se neuniform in jos spre genunchi. La repaus, coada trebuie sa fie dreapta. Cand alearga sau este bucuros, aceasta se poate curba usor, dar niciodata deasupra nivelului spatelui. O coada incarligata este o gresala serioasa. De asemenea, o coada taiata reprezinta descalificare.
Partea din fata
Partea din fata, vazuta din afara trebuie sa fie puternica si musculoasa. Omoplatii trebuie sa fie puternici si inclinati, formand pe cat posibil un unghi drept cu partea de sus a bratului.
O line de la capatul de sus al bratului trebuie sa fie perpendiculara cu partea de imbinare cu umarul. Ligamentele si muschii care sustin omoplatii trebuie sa fie bine dezvoltati pentru a preveni slabirea umerilor. Omoplatii si partea de sus a bratului trebuie sa fie de acceasi lungime. Pintenii trebuie sa fie usor indoiti. Laba trebuie sa fie rotunda si compacta, cu degete bine arcuite, nici prea iesite in afara, nici prea bagate innauntru.Unghiile ar trebui sa fie mici, puternice si cat mai inchise la culoare, exceptie fiind la arlechini, unde culoarea poate fi mai deschisa. Pintenii pot fi sau nu taiati.
Partea din spate
Partea din spate ar trebui sa fie puternica, musculoasa, larga si bine unghiulata, cu gambe lasate in jos. Vazute din spate, gambele par perfect drepte, nefiind indreptate nici spre interior, nici spre exterior. Laba vazuta din spate trebuie sa fie compact rotunda cu degete bine arcuite, nici prea iesite in afara, nici prea bagate innauntru. Unghiile ar trebui sa fie mici, puternice si cat mai inchise la culoare, exceptie fiind la arlechini, unde culoarea poate fi mai deschisa. Ghearele de lup sunt greseli serioase.
Intalnind idealul
Clubul American Kennel defineste standardul drept "O descriere a cainelui ideal din fiecare rasa, pe urma careia cainii sunt judecati la un spectacol." Acest plan este facut de catre crescatorii recunoscuti ai clubului, aprobat de majoritatea membrilor lui, iar apoi prezentat Clubului American Kennel pentru aprobare.
Clubul American Kennel sustine ca "O intelegere a oricarei rase trebuie sa inceapa cu standardul acesteia. Acesta se aplica la toti cainii, nu doar la cei meniti pentru a participa la spectacole." Imaginea formata de catre standard pentru tipul de caine, temperamentul si structura acestuia, este o imagine de ghidare pentru crescatori.
Blana ar trebui sa fie scurta, groasa si curata, cu o aparenta lucioasa.

Culoare, marcaje si tipare
Tigrat - Culoarea de baza a blanii ar trebui sa fie galbenul si mereu tigrata cu dungi de culoare neagra. O masca neagra ar fi de preferat. Negrul ar trebui sa apara in jurul ochilor si a sprancenelor si ar putea de asemenea sa apara pe varful cozii si a urechilor. Cu cat este mai intensa culoarea de baza si mai distinsa culoarea petelor, cu atat este mai frumoasa culoarea Dogului German. Prea multe dungi sau prea putine nu sunt de dorit. De asemenea, marcajele albe la nivelul pieptului si degetelor, dar si dungile colorate intr-un mod murdar, nu sunt de dorit.
Puiul de caprioara - Culoarea ar trebui sa fie galben auriu cu masca neagra. Negrul ar trebui sa apara in jurul ochilor si a sprancenelor si ar putea de asemenea sa apara pe varful cozii si al urechilor. Culoarea galbenului auriu trebuie sa fie data in functie de preferinte. Marcajele albe la nivelul pieptului si degetelor, petele colorate intr-un mod murdar, nu sunt de dorit.
Albastru - Culoarea ar putea fi un albastru asemanator otelului pur. Marcajele albe la nivelul pieptului si degetelor nu sunt de dorit.
Negru - Culoarea ar trebui sa fie un negru stralucitor. Marcajele albe la nivelul pieptului si degetelor nu sunt de dorit.
Arlechin - Culoarea de baza ar trebui sa fie alb pur cu pete negre neregulate, distribuite pe intreg corpul. ; este de preferat un gat de culoarea alb pur. Petele nu trebuie sa fie prea mari pentru a nu da impresia de cuvertura, dar nici prea mici pentru a da impresia ca este patat sau este plin de picatele. Acceptabil, dar nu prea de dorit, sunt picatelele mici si gri, sau o blana alba cu firicele de par negre ratacite, care da impresia unui efect murdar sau al sarii si piperului.
Pelerina - Culorile ar trebui sa fie alb si negru , corpul fiind acoperit de o ‘’patura ‘’ neagra ; craniu de culoare neagra cu mustati de culoare alba ; pata alba de pe frunte este optionala ; Este preferabil un guler intreg alb ; picioarele din spate, dar si cele din fata albe in intregime sau partial ; coada neagra cu varful alb. Un mic semn alb pe corpul negru este acceptat , daca este o continuitate din gulerul alb.
Orice schimbare a culorii sau a marcajelor prezentate mai sus, poate fi acuzata in functie de gradul de deviere. Orice Dog German care nu intra in clasificarea facuta mai sus, trebuie sa fie descalificat.
Mersul
Mersul denota putere, fiind facut cu pasi mari si usori, rezulatat fara agitarea sau saltarea liniei spatelui. Linia spatelui trebuie sa fie paralela cu pamantul. Spatele trebuie sa fie balasat in functie de viteza. O data ce viteza creste, se creeaza o tendinta naturala de a strange picioarele sub centrul de balanta de sub corp. Nu ar trebui sa existe nici o rasucire a genunchilor sau gambelor.
Temperament
Dogul German trebuie sa fie spirituos, curajos, mereu prietenos si de incredere si niciodata timid sau agresiv.
Descalificari
- Dogii Germani sub media minima de inaltime
- Nas despicat. Coada taiata
- Orice alta culoare care nu a fost descrisa la rubrica "Culoare, marcaje si tipare"
Standard aprobat in 8 Martie 1999
Pusa in vigoare in 28 Aprilie 1999